© AFP

Iran executeert ambtenaar ‘die spioneerde voor CIA’

In Iran is een medewerker van het ministerie van Defensie geëxecuteerd omdat hij spionageactiviteiten zou hebben verricht voor de Amerikaanse inlichtingendienst CIA. Dat heeft de Iraanse openbare omroep IRIB zaterdag meegedeeld.

ast

De man werkte voor de afdeling ruimtevaart van het ministerie. Hij en zijn vrouw werden in 2010 gearresteerd op beschuldiging van spionage voor de CIA, nadat de autoriteiten daarvoor ‘onomstotelijke’ bewijzen hadden gevonden in hun appartement.

Na een onderzoek dat jaren heeft aangesleept, werd hij veroordeeld tot de doodstraf, de vrouw kreeg een gevangenisstraf van 15 jaar opgelegd. Na de bevestiging van de straf door de hoogste rechtbank in Iran, werd de man naar verluidt begin deze week opgeknoopt in de gevangenis van Karaj, een stad ten westen van Teheran.

Het nieuws van de terechtstelling komt er na een week van oplopende spanningen tussen Iran en de Verenigde Staten over het neerschieten van een Amerikaanse drone boven Iraans grondgebied.

Die spanningen culmineerden in een door president Donald Trump op het laatste nippertje afgeblazen aanval op Iran. Voorlopig is zo’n Amerikaanse aanval op Iran van de tafel, maar Trump heeft wel al gezegd nieuwe sancties tegen het Iraans regime te nemen, ‘om te verhinderen dat ze een nucleair wapen zouden kunnen bouwen’.

Aangeboden door onze partners