Nederlandse media spannen kort geding aan om schouw in zaak Nicky Verstappen

Bron © BELGA

Foto: AFP

Enkele Nederlandse media hebben een kort geding aangespannen tegen de rechtbank Limburg en de gemeente Brunssum. De rechtbank in Maastricht houdt dinsdag een schouw op de Brunssummerheide in de zaak tegen Jos B., verdachte van de moord op Nicky Verstappen. De voorzitter van de rechtbank wil daar geen pers bij hebben, de media willen via het geding afdwingen dat één cameraman beelden maakt namens hen allemaal.

Lees ook. Nederland zet leger in en sluit luchtruim af tijdens reconstructie verdwijning Nicky Verstappen

Op de Brunssummerheide werd 21 jaar geleden het lichaam van de 11-jarige Nicky gevonden. Hij verdween uit een jeugdkamp, een dag later werd hij dood aangetroffen. Jos B. kwam als verdachte in beeld door een groot DNA-verwantschapsonderzoek. Hij werd vorig jaar augustus aangehouden.

Tijdens de schouw, die onderdeel is van de strafzaak, krijgt het gebied bezoek van rechters, procureurs, de familie van Nicky Verstappen onder begeleiding van de politie, en Jos B. met zijn raadsman. Het afgezette gebied is ongeveer 2 bij 2 kilometer groot. De gemeente heeft hiervoor een noodverordening uitgevaardigd.

Onder de media die het kort geding hebben aangespannen zijn de openbare omroep NOS, het Algemeen Nederlandse persbureau ANP, de krant Algemeen Dagblad, de krant De Telegraaf en het televisieprogramma RTL Boulevard, RTL Nieuws, nieuwssite Nu.nl en het televisieprogramma Hart van Nederland. Ook de journalistenvakbond NVJ en het Genootschap van Hoofdredacteuren hebben zich bij de zaak aangesloten. Zij vinden onder meer dat het besluit van de rechtbank in strijd is met het recht op vrije nieuwsgaring.

Op welke dag het geding dient, is nog niet bekend.