Titanic verdwijnt binnenkort voorgoed: bacterie vreet wrak op
Voor het eerst in bijna vijftien jaar zijn duikers naar de iconische Titanic gedoken. Historicus Parks Stephenson laat weten erg geschrokken te zijn van de staat van het wrak, dat intussen al 107 jaar op de zeebodem ligt. Het zal volgens hem niet lang meer duren voordat het compleet verdwenen is.
Al grote delen zijn verloren gaan, zo bleek na een duik van een gespecialiseerd team naar het wrak van de Titanic. Volgens Titanic-specialist Stephenson komt dat onder meer door halomonas titanicae, dat zijn metaaletende bacteriën die zich tegoed doen aan het schip. Door de aantasting van het micro-organisme ontstaan erg poreuze roestformaties die uiteindelijk als poeder uiteenvallen.
Daarnaast spelen ook de sterke zeestroming en de corrosie een grote rol in het vergaan van het wrak. “Ik ben erg geschrokken van hoe sommige delen van het schip er tijdens de duik uitzagen”, aldus Stephenson aan BBC.
Binnen 20 jaar weg
Als het zo voortgaat, bestaat de kans dat het wrak van het ooit zo luxueuze schip over twintig tot dertig jaar helemaal verdwenen is. De bacteriën zouden zo’n 180 kilo metaal per dag opslokken. Vooral van de hutten van de officieren en de kapitein blijft nog maar weinig over. “Een van de favoriete beelden onder Titanic-liefhebbers is het beeld van de badkuip van de kapitein. Dat deel is nu al helemaal weg.”
Omdat de duikomstandigheden erg zwaar zijn en het wrak – dat overigens in twee delen op de zeebodem ligt, zo’n 600 meter van elkaar – moeilijk te bereiken is, wordt niet vaak gedoken naar de locatie op de bodem van de Atlantische Oceaan.
Bekijk
Hoofdpunten
Zoveel Limburgers nemen hun kind, hond of kat mee in bed. Maar is dat een goed idee?
Sandra slaapt al acht jaar slecht: “Ik kan maar twee uur slapen door vreselijke pijn”
Help, het lukt me maar niet om door te slapen: onze experte weet raad
Win een boxspring van Grisar Slaapcomfort of een slaaptraining
Drie nieuwe flitspalen geplaatst op een van de drukste verkeersassen van Limburg: “Geen zichtbare flits”
Mail in plaats van briefje in de bus als je pakje niet kan ontvangen: bpost start testproject in Tessenderlo