Geen pers toegelaten bij reconstructie zaak-Nicky Verstappen

Bron © BELGA

Nicky Verstappen werd 21 jaar geleden dood aangetroffen op de Brunssummerheide. Foto: AFP

De reconstructie op de Brunssummerheide in het Nederlands Limburgse Brunssum in de zaak Nicky Verstappen blijft besloten, pers wordt niet toegestaan. De rechtbank in Den Haag laat daarmee de eerdere beslissing van een rechtbank in Nederlands Limburg in stand. Diverse media hadden een kort geding aangespannen om daar dinsdag toch aanwezig te mogen zijn.

De reconstructie, ook wel schouw genoemd in Nederland, is in de zaak van Jos Brech. Hij wordt verdacht van de moord op de elfjarige Nicky Verstappen in 1998.

De kortgedingrechter oordeelde dat een ander oordeel wellicht mogelijk was, maar dat hij niet degene is die de eerdere beslissing van de Limburgse strafrechter ter discussie kan stellen. “Ik kan niet beoordelen of de juiste beslissing is genomen, want ik kan niet op de stoel van de strafrechter gaan zitten”, aldus de rechter.

De schouw op de heide is dinsdagochtend. Het gebied wordt in de ruime omtrek afgezet. De door de burgemeesters van de gemeenten ingestelde noodverordening was ook onderdeel van het kort geding, maar ook deze blijft in stand, oordeelde de rechter maandag.

Het kort geding was aangespannen door het Algemeen Nederlandse persbureau ANP, de krant Algemeen Dagblad, de krant De Telegraaf en het televisieprogramma RTL Boulevard, RTL Nieuws, nieuwssite Nu.nl en het televisieprogramma Hart van Nederland. Ook de journalistenvakbond NVJ en het Genootschap van Hoofdredacteuren hebben zich bij de zaak aangesloten.

Ook de verdachte had zich aan de kant van de media geschaard, net als de familie van Nicky Verstappen.

Op de Brunssummerheide werd 21 jaar geleden het lichaam van Nicky gevonden. Hij verdween uit een jeugdkamp, een dag later werd hij dood aangetroffen. Brech kwam als verdachte in beeld door een groot DNA-verwantschapsonderzoek. Hij werd vorig jaar augustus aangehouden.