Agent die gezin doodde bij familiedrama in Dordrecht gebruikte zijn dienstwapen

Bron © BELGA

Foto: EPA-EFE

De agent in het Nederlandse Dordrecht die waarschijnlijk zijn gezin en zichzelf heeft gedood, gebruikte daarbij zijn dienstwapen. Dat laat het Openbaar Ministerie in Rotterdam weten. Het wapen is gevonden in de woning. Een woordvoerster van het OM kan niet zeggen of de politieman toestemming had om zijn wapen mee naar huis te nemen.

De man was lid van een zogeheten flexteam van de politie in Dordrecht. Dat zijn agenten die tijdelijk kunnen worden ingezet voor werkzaamheden in basisteams die extra mankracht nodig hebben voor de opsporing of handhaving.

LEES OOK. Gezinsdrama in Nederland: agent (35) schiet twee kindjes en ex-partner dood

Het onderzoek is in volle gang en wordt gedaan door de Rijksrecherche, omdat er een politieman bij is betrokken. Er is verder onder meer een uitgebreid getuigenverhoor, aldus het OM. De opsporingsdiensten bekijken alle alternatieve scenario’s voor de dood van de moeder en twee dochtertjes, maar het meest waarschijnlijke is dat de vader de dader is.

Toestemming

Politiemensen mogen niet zomaar hun dienstwapen meenemen naar huis. Dat is alleen toegestaan als ze een piket- of operationele dienst hebben, of als ze een training of toetsing volgen, staat in de wettelijke regeling. In enkele andere situaties mag het ook, maar pas na schriftelijke toestemming van de korpschef. Als agenten hun vuurwapen meenemen, dan moeten ze dat bewaren in een “inbraakwerende” ruimte. Ook mogen ze een wapen niet onbeheerd in een auto achterlaten.

Algemene standaard is dat agenten hun wapen achter slot en grendel laten bewaren in de wapenkamer of -kluis op het politiebureau.

Agent die gezin doodde bij familiedrama in Dordrecht gebruikte zijn dienstwapen
Foto: EPA-EFE
Door jvh