11/09/2019 - Nieuws
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

 Tom Palmaers

Wetenschap en marketing moeten teloorgang Limburgs vleesvee kenteren

SINT-TRUIDENRundvlees zit in de hoek waar de klappen vallen: minder consumptie, slecht imago. Het aantal vleesveebedrijven in Limburg is in tien jaar tijd dan ook teruggelopen van 1.003 naar 682.

Het thuisverbruik van vlees is in tien jaar tijd met een kwart gedaald. Het imago van runds helpt er ook niet aan. Zo dragen boeren en winden latende koeien met hun methaanuitstoot mee aan de klimaatopwarming, en eten van rood vlees wordt om medische redenen ook al eens afgeraden. Slachthuizen doen er nog een schep bovenop met een soms weinig diervriendelijke behandeling. Enfin, het rund is het bijna altijd geweest.

Samen met het rund deelt vooral de boer in de klappen. Op vraag van gedeputeerde Inge Moors en de vleesveehouders zelf wil de sector die teloorgang omkeren. Na een interne bevraging stellen ze vanavond in Sint-Truiden het profiel van de ideale veeboer voor. Al lijkt die wel een soort superman te moeten worden met talent voor bedrijfseconomie, marketing en wetenschap. “Die bedenking is zeker waar”, zegt Raf Steegmans, consulent voor melkvee en vleesveehouderij bij de Boerenbond in Limburg. “Er wordt veel gevraagd. Maar er moet ook iets gebeuren. In tien jaar tijd is een derde van de vleesveeboeren gestopt. In Limburg zijn er nog maar zo’n 13.000 zoogkoeien, vooral in Haspengouw. Tien jaar eerder waren er dat dertig procent meer. Vandaar deze road map.”

 Tom Palmaers

Eerlijkere prijs

Vooral ook omdat het Belgische witblauwras, de Belgische vleeskoe bij uitstek, in vergelijking met de Ierse en Zuid-Amerikaanse rassen op meerdere fronten beter scoort. Steegmans: “En toch ligt ons mager en toch smakelijk Belgisch rundvlees anoniem in de rekken. Als een soort wit product. Dat kan veel beter.”

“Qua stikstofuitstoot doet ons witblauwras het beduidend beter. Per kilogram vlees heeft ons vlees de helft minder CO2-uitstoot veroorzaakt dan een Zuid-Amerikaanse steak. Een Ierse steak heeft een derde meer CO2. Ook krijgt ons vleesvee veel restproducten uit de suiker- en bierindustrie te eten, waardoor er minder krachtvoer en grassen nodig zijn. Ook dat is duurzamer. Dat is allemaal wetenschappelijk onderzocht.”

Boerenbond en Innovatiesteunpunt adviseren verder meer communicatie en transparantie in de vleesketen. Van veeboer, via veekoopman, slachthuis, groothandel, slagerij of warenhuis tot bij de consument. “Ook in de prijsvorming”, zegt Steegmans. “Die kan transparanter. Veeboeren willen daarover meer duidelijkheid. De veekoopman, de groothandelaar, de slager verdienen er nog wat aan, maar de veeboer niet.”

VOOR ABONNEES