André (74) beklimt voor de tiende keer de Mont Ventoux

Foto: Inge Van de broek

Pelt - De Overpeltse André (74) vertrok maandagochtend 16 september met zijn schoonzoon naar Frankrijk. Daar fietste de man al voor de tiende de keer de Mont Ventoux op. Samen deden ze er 1 uur en 27 minuten over.

Rrond zijn vijfste jaar kreeg André de fietskriebel te pakken. Bergen beklimmen bleek een specialiteit van dit lichtgewicht en al snel werden er doelen gesteld. Samen met zijn fietsmakers van de Pelter Bos Bikers beklom hij in 2003 een eerste keer de Mont Ventoux. In 2008 deden ze dat nog eens over langs de drie kanten, goed voor 136 kilometer fietsplezier en 4.443 hoogtemeters. André deed dit in een 'gouden tijd' en werd thuis in de Loksvaartdijk sierlijk ontvangen als een held. De Alpe d’Huez, de Marmot, nog eens de Mont Ventoux… Het werd een jaarlijkse uitdaging.

Kort na zijn pensioen werd André aangereden tijdens een training en zeer zwaar gewond overgebracht naar het ziekenhuis. Na zijn herstel was de eerste stap een nieuwe fiets kopen en dromen van De Mont Ventoux. Tijdens de voetbalwedstrijden van zijn kleinzoon werden er tussen pot en pint plannen gemaakt en zo reed hij op 66-jarige leeftijd samen met zijn kleinzonen, schoonzoon en een vriendengroep van Achelse Voetbal Vereniging weer naar boven.

De jongste kleinzoon bleek over dezelfde klimmersbenen als zijn opa te beschikken en reed als snelste naar boven. André was apetrots om deze uitdaging samen met zijn kleinzonen tot een goed einde te brengen. Niet zo evident meer op zijn leeftijd en na het zware ongeval. De Tourmalet stond nog op de bucketlist, want door het slechte weer waren ze de vorige keer niet boven geraakt. Dit lukte André dan toch nog op zijn zeventigste! Ondertussen had kleinzoon Kamiel op 15-jarige leeftijd ook beslist dat koersen leuker was dan voetballen, en dan vooral bergen beklimmen. Opa werd trouwe supporter.

Dit jaar vierden André en zijn vrouw hun gouden bruiloft. André, ondertussen 74, had nog één grote wens: de tiende keer de Mont Ventoux op… Kamiel, ondertussen tweedejaars belofte bij het Home Solution Soenens CT en onlangs nog zevende op het Belgisch kampioenschap in Habay la Neuve, had een origineel cadeau. Maandagochtend 16 september om 6 uur vertrok hij samen met oma en opa naar Frankrijk. Dinsdag zijn ze samen in 1 uur en 27 minuten naar boven gefietst. Kamiel maakt er nog een paar dagen training van en opa die geniet, want hij heeft wel 10 keer de Mont Ventoux beklommen.

Door Inge Van de broek