© BELGA

Belgische economie heeft minder concurrentiekracht dan vorig jaar

Singapore heeft de meest concurrerende economie ter wereld, terwijl Nederland van alle Europese landen het best scoort. Dat blijkt uit de jaarlijkse ranglijst van het Wereld Economisch Forum (WEF). België zakt van de 21ste naar de 22ste plek.

GG

Het WEF rangschikt jaarlijks zowat 140 landen volgens concurrentiekracht. Verschillende parameters worden in rekening gebracht: veiligheid, gezondheid, efficiëntie van de overheid, infrastructuur, belastingklimaat, onderwijs, enzovoort.

Wereldwijd scoort Singapore het beste op het vlak van concurrentiekracht. De Zuidoost-Aziatische stadstaat neemt daarmee de toppositie over van de Verenigde Staten, die het nu met een tweede plaats moeten stellen. Dat is onder andere een gevolg van de handelsoorlogen die president Trump momenteel uitvecht.

De derde plek is voor Hongkong. Op nummer vier staat Nederland, dat van alle Europese landen het beste scoort. Nederland stijgt twee plaatsen ten opzichte van 2018 en doet het zo beter dan de traditioneel goed scorende landen Zwitserland (5) en Duitsland (7).

België primus qua macro-economische stabiliteit

Ons land bezet de 22ste plaats en moet daarmee landen als Groot-Brittannië (9), Frankrijk (15), Luxemburg (18) en Oostenrijk (21) laten voorgaan. We scoren wel beter dan bijvoorbeeld Spanje (23), Ierland (24), Italië (30) en Portugal (34). Vorig jaar prijkte ons land nog een plaatsje hoger, op nummer 21.

Op het vlak van macro-economische stabiliteit blijkt België niet te verslaan en staan we op nummer 1. We verliezen echter veel punten als het gaat om ICT en arbeidsmarkt.

Helemaal onderaan de competitiviteitsranglijst bengelen de Democratische Republiek Congo (139), Jemen (140) en Tsjaad (141). Het laagst geklasseerde Europese land is Bosnië-Herzegovina, dat het moet stellen met plaats 92.

Aangeboden door onze partners

LEES OOK

Hoofdpunten