Limburgse bakkers leren hoe jenever wordt gestookt

Hasselt - In 1919 werd ‘Den Bond van de Vereenigde Bakkersbazen van Limburg' opgericht, nu bekend als Bakkersbond Limburg. Voor de viering van haar eeuwfeest verzamelden de leden op 7 oktober in Hasselt voor een goed gevuld feestprogramma.

Op het programma stonden een ontbijt, een misviering in de Virga Jessebasiliek, een ontvangst in het oude stadhuis en een diner om de dag af te sluiten. Tussendoor werd het nationaal Jenevermuseum bezocht waar het gezelschap in drie groepjes werd opgesplitst die onder deskundige uitleg van de gidsen werden rondgeleid. De bakkers konden zo zien en proeven dat men naast brood nog iets heel anders van graan kan maken. En met het edele vocht dat in het Hasseltse gestookt wordt hebben de Limburgse bakkers een onrechtstreeks aanknopingspunt. Immers, sinds begin 2008 is de naam ‘jenever’ door de Europese Unie erkend als een geografisch beschermd streekproduct. Dit houdt in dat ‘jenever, genièvre of genever’ enkel in ons land, Nederland, de Franse departementen Nord en Pas-de-Calais, en Nordrhein-Westfalen en Niedersachsen in Duitsland mag geproduceerd worden.

“Voor het einde van dit jaar zullen we een aanvraag indienen om ook onze geprezen Limburgse vlaai als een Europees streekproduct te laten erkennen zodat ze een beschermde geografische aanduiding krijgt. Een belangrijke vereiste is dat alles wat op dergelijke taart ligt moet worden meegebakken”, zegt zaakvoerder Peter Nulens van Lekker Limburgs, zelf zoon van een bakker en pleitbezorger van streekproducten.

 

Door Jos Dessers