© AFP

WikiLeaks-stichter Julian Assange verschijnt maandag voor Britse rechter

WikiLeaks-stichter Julian Assange moet maandag een Britse rechtszitting bijwonen over een Amerikaans verzoek tot overlevering aan de Verenigde Staten. Zijn advocaten proberen uitstel te bekomen en beschuldigen er de VS zelfs van dat ze de Australiër probeerden te ontvoeren.

Nele Achten

Advocaat Mark Summers zegt volgens SkyNews dat de VS “ingebroken” hebben in de mailconversaties tussen Assange en zijn advocaten toen hij in de Ecuadoraanse ambassade zat. Ook claimt hij dat er “gemaskerde mannen” in kantoren hebben ongebroken.

De Amerikaanse regering beschuldigt Assange van samenzwering met Chelsea Manning, vroeger analist bij de Amerikaanse militaire inlichtingendiensten, om in 2010 via Wikileaks geheime inlichtingen te lekken over het militaire optreden van de VS in Irak en Afghanistan. De aanklacht telt in totaal achttien punten. Als de Australiër over de hele lijn schuldig wordt verklaard, riskeert hij 175 jaar cel.

Assange (47) zit sinds april in de hoogbeveiligde gevangenis Belmarsh in het oosten van Londen, nadat hij zich zeven jaar lang op de ambassade van Ecuador in de Britse hoofdstad had verschanst. Daar is hij in april naar buiten gesleurd.

Bovendien is in Zweden een onderzoek naar een veronderstelde verkrachtingszaak heropend.

Aangeboden door onze partners

LEES OOK

Hoofdpunten