BTM Tractorvrienden gaan op reis

Bocholt - In 2019 koos BTM voor zijn jaarlijkse clubreis voor een museum en twee grote verzamelaars van oude tractoren en dit in het Meetjesland en het Waasland.


In Maldegem Donk (bij Brugge) start de dag met een bezoek aan de Smoefelbeekhoeve; naast een vijftigtal tractoren herbergt dit museum een heuse wielmakerij, een grote verzameling wagens en karren en een museum over het boeren leven uit de streek rond Brugge en het Meetjesland. Na een lunch in een gezellig lokaal oud restaurantje staat een grote verzameling van SAME en Lanz in de buurt van Gent op het programma, alle mooi gerestaureerd en in toptoestand.
In het Waasland wordt de dag afgesloten met een grote verzameling van Ferguson, Ford, International en Volvo. Deze verzameling oogstte heel wat bijval door de vele speciale tractoren, allen rijklaar en gerestaureerd. Geanimeerde discussies over restauratie, zeldzame types, eigenaardigheden en technische kenmerken worden uitgebreid besproken. Hier en daar hoor ik zelfs dat men een mooie tractor wil kopen.
Zo juist voor de winter, met het 'buitenseizoen' achter de rug is het tevens het ideale moment om nieuwe ideeën op te doen, informatie uit te wisselen, nieuwe contacten te leggen en afspraken te maken voor het volgende seizoen 2020. Met de winter voor de deur is er weer veel tijd voor de hobby in de werkplaats of de schuur, en een goede gelegenheid om een nieuw restauratie project te starten.

Door Cor Nijsen