14/02/2020 - Pelt
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

 Dick Demey

Studeren in Limburg

Studeren in Limburg: “Word ik lid van een studentenvereniging?”

Pelt/Peer

Tussen al het studeren door moet er zo nu en dan ook tijd zijn voor de nodige ontspanning. Jim Emmers (18) uit Pelt overweegt daarom om volgend jaar aan de universiteit lid te worden van een studentenvereniging. Hij twijfelt echter nog of zijn studies daar niet te veel onder zullen lijden.

Nagenoeg iedereen die in een nabij of iets verder verleden student was, zal het beamen: je studententijd is de mooiste tijd van je leven. Wie met weemoed terugdenkt aan zijn jonge jaren, herinnert zich meestal niet meteen de vele uren die hij achter zijn bureau doorbracht, maar wel de wilde studentenfeestjes en de goedkope pintjes tijdens de kiesweek. De boog kan immers niet altijd gespannen staan, toch?

Heel wat studenten kiezen ervoor om zich tijdens hun studies te engageren binnen een studentenvereniging. Ook Peltenaar Jim Emmers overweegt dat. Hij zit nu nog in zijn zesde jaar Latijn-Wiskunde aan het Agnetencollege in Peer. Volgend jaar wil hij graag Geneeskunde ofwel Chemie gaan studeren aan de universiteit. “Is het haalbaar om die studies te combineren met een lidmaatschap bij een studentenvereniging?”, vraagt hij zich af. “Zal het niet te veel van mijn tijd in beslag nemen en zo een nadelig effect hebben op mijn resultaten?”

Professioneel netwerk

Bij hogeschool PXL is ongeveer vijf procent van de studenten lid van een studentenvereniging. “Als student kies je zelf hoeveel tijd je na je studies hebt om te ontspannen, en hoeveel van die tijd je in een vereniging wilt steken”, zegt Rob Declerck, medewerker studentenvoorzieningen bij PXL. “Wie erin slaagt een goed evenwicht te vinden, haalt niet alleen plezier, maar ook voordeel uit een lidmaatschap bij een studentenvereniging. Er worden namelijk geregeld gezamenlijke studiesessies of lezingen aangeboden, die je kunnen helpen bij de studies. Daarnaast leer je er ook mensen kennen met wie je later in het werkveld zal staan. Op die manier neem je een voorsprong in de uitbouw van je professionele netwerk.”

Leden van het presidium, het bestuur van een studentenvereniging, zijn het erover eens: een lidmaatschap bij een vereniging is perfect te combineren met je studies. “Maar een goede planning is wel belangrijk”, zegt Anaïs Claes (24), voormalig preses bij de Diepenbeekse studentenvereniging Hermes en intussen afgestudeerd aan de opleiding Toegepaste Economische Wetenschappen van UHasselt. “Een studentenvereniging is één van de vele manieren om je vrije tijd te besteden, net zoals sporten of series kijken. Het is wel geen goed idee om te veel andere hobby’s te combineren met een studentenvereniging. Dan kun je er niet voor de volle 100 procent van genieten.”

‘Nee’ zeggen

“Aan een lidmaatschap zijn bovendien geen verplichtingen verbonden”, zegt Jovi Janssens (21), student Elektromechanica aan UCLL en preses van studentenvereniging Kerberus in Diepenbeek. “Je kiest zelf aan welke activiteiten je deelneemt. Alleen van presidiumleden wordt verwacht dat ze actief meedraaien in de vereniging, maar je kiest zelf of je dat engagement wilt aangaan of niet.” Volgens Anaïs is het vooral belangrijk om ‘nee’ te leren zeggen. “Zeker naarmate je dichter bij deadlines en examens komt. Het is niet voor niets een studentenvereniging, je studies komen op de eerste plaats.”

Jovi geeft als tip om te kiezen voor de vereniging die bij jouw studierichting hoort. “Het activiteitenrooster is dan meestal aangepast aan je examenrooster. Bovendien kom je in contact met studenten uit hogere jaren, die altijd klaar staan om je te helpen met je studies.” Ook Anaïs ziet alleen maar voordelen aan lid worden van een vereniging. “Het sociale en organisatorische aspect is niet alleen een enorme verrijking voor je studies, maar staat ook nog eens goed op je cv.”

Niet te Missen