Confronterende lezing over het klimaat in Bocholt

Bocholt - "Hoeveel zorgen moeten we ons maken over het klimaat?" Dit had ook de titel kunnen zijn van de voordracht door Ignace Schops, directeur van het Regionaal Landschap Kempen en Maasland, voor het Davidsfonds van Bocholt op 13 februari. Want dat was de rode draad door het hele verhaal, waar iedere aanwezige geboeid naar luisterde.

Er gaat geen dag voorbij, of we horen wel iets over de opwarming van de aarde, het milieu, de biodiversiteit,… Zoveel dat we het soms beu worden. De cijfers en de informatie die Ignace Schops, een wereldbekende autoriteit op dit gebied, bracht, waren zo duidelijk en eenvoudig dat ze niemand onverschillig lieten. We horen het overal: het is de hoogste tijd dat we, om onze planeet en de huidige manier van leven voor mens en dier te behouden, we ons gedrag t.o.v. onze aarde dringend moeten bijsturen. De eerste tekens van klimaatverandering zijn er al. Als we de cijfers van hoe het vroeger was vergelijken met nu, hebben we geen idee hoe groot de impact van o.a. de CO2 uitstoot op het klimaat zal zijn. Wat geeft twee graden opwarming? Drie, vier…? Een dringende boodschap op een rustige manier brengen; dat is een kunst. Die kunst had de spreker volledig onder de knie. Met een positieve noot, een alternatief voor onze huidige uit de hand gelopen groei-economie, pleitte hij voor de donuteconomie waarin de ecologische grenzen van onze aarde worden gerespecteerd en we ervoor zorgen dat ieder mens een waardig leven kan leiden.
Na de voordracht werd, bij een tas koffie met een lekker stuk cake, er nog geruime tijd nagekaart over het onderwerp. Als bewustwording van het klimaatprobleem bij iedereen zelf moet beginnen, dan zijn er vanaf nu enkele tientallen Bocholtenaren op goede weg.

Door André Lamoen