Dertigste cultuuravond ontroert Tessenderlo

Tessenderlo - Op dinsdag 18 februari 2020 reikte de gemeentelijke cultuurraad van Tessenderlo voor het dertigste jaar op rij de cultuurpluimen uit. Op deze manier wil de gemeente de maatschappelijke rol van cultuur benadrukken en jong talent motiveren om zich op cultuurvlak te blijven inspannen. Sinds 1990 prijzen het gemeentebestuur van Tessenderlo en de gemeentelijke cultuurraad jaarlijks inwoners die unieke cultuurprestaties hebben geleverd.

Onder de laureaten viel dan ook heel wat jong talent te bespeuren. De zeventienjarige Jitse Taels werd gelauwerd om het genealogische boek dat hij schreef over de kiezerslijsten van het vooroorlogse Tessenderlo, en enkele studenten van het Technisch Heilig-Hartinstituut werden geprezen om hun dichtbundel ‘Poëzie jongens’, die ontstond in samenwerking met Poëziecentrum. Eind oktober signeerden de jongens hun dichtbundel op de Boekenbeurs. Ook de Looise fotograaf Stefan Aldelhof, zangeres-actrice Eva Vanduren en vrijwilligster Marijke Lansloot vielen in de prijzen. 

De literaire Minus van Looiprijs ging naar historicus Pieter Serrien, die in zijn boek ‘De Laatste Getuige’ het leven van Looienaar Louis Boeckmans (95) optekende. Als jongeman overleefde Boeckmans de concentratiekampen van Breendonk en Buchenwald, wat een emotioneel en hard verhaal opleverde. Boeckmans was zelf aanwezig en kreeg een staande ovatie, die hem zichtbaar ontroerde.  
Muzikant Antoine Macours, jarenlang lid van Koninklijke Harmonie De Eendracht, ging met de Kiwanis cultuurprijs aan de haal en werd geprezen om zijn jarenlange inzet voor het lokale cultuurleven. 

 

Door Catrien Ales