© Dirk Ottenburgs

© Dirk Ottenburgs

© Dirk Ottenburgs

Op jacht naar poëzie in de Wellense beemden

Samen met Limburgs Landschap vzw beheert de Wellense Natuurvereniging 't Bokje in Wellen al meer dan 30 jaar een aantal natuurgebieden. Momenteel maken heel wat Wellenaren daar gretig en dankbaar gebruik van. Maar 't Bokje wilde in deze coronatijden toch nog iets extra doen.

Dirk Ottenburgs

"Er is heel veel te zien in onze beemden. De natuur heeft elke dag weer een nieuwe verrassing in petto", zegt Dirk Ottenburghs, vrijwilliger bij 't Bokje. "Maar toch wilden we, vooral voor de kinderen die er komen wandelen, iets extra toevoegen. Daarom kwamen we op dit leuke idee."

Langs de wandelroutes die door de Herkvallei lopen, hebben de leden van 't Bokje een aantal kaders opgehangen met leuke gedichten over de natuur of pakkende uitspraken die voorbijgangers even doen nadenken. Om het wat spannender te maken, werd er een wedstrijd aan gekoppeld. Wie de vijf laatste woorden van de gedichten doorstuurt via sms, maakt elke week kans op een mooi nestkastje. De juiste instructies kan je vinden aan de infoborden in de natuurgebieden zelf.

"De - meestal zelf geschreven - gedichten gaan over dingen die je ook echt kan zien in onze natuurgebieden op dit moment", zegt Dirk. "Zo leren de kinderen, maar ook de volwassene die ze lezen misschien anders kijken naar die natuur rondom hen."

Om alle bordjes te vinden, moet je zowel in de Grote Beemd - die tussen Wellen centrum en Alken ligt - als in de Broekbeemd - die pal in het centrum van Wellen ligt - op pad. Elke week zullen er nieuwe gedichten en spreuken gemaakt worden en verwisselen de bordjes van plaats. Zo blijft het leuk om op zoek te gaan in de Wellense natuur. "Maar vergeet zeker niet te genieten van de echte natuur", geeft Dirk nog mee. "Ze is er voor iedereen, en zeker voor de Wellenaars die ze nu, soms na jaren er onwetend langs te rijden, plots ontdekken."

Aangeboden door onze partners

Niet te Missen