“Belgische begroting stevent af op tekort van 46 miljard euro”

Bron © BELGA

Foto: Hollandse Hoogte / Peter Hilz

België zou door de coronacrisis dit jaar afstevenen op een begrotingstekort van 10,9 procent van het bruto binnenlands product (bbp), of zowat 46 miljard euro. Dat berekenden analisten van BNP Paribas Fortis.

De bank verwijst naar de ingrepen van de overheid, die weliswaar zuurstof hebben gegeven aan de verschillende economische actoren maar ook de overheidsfinanciën “pijlsnel” doen verslechteren.

De primaire uitgaven zouden uitkomen op 59,1 miljard euro, of zo’n 9 miljard euro meer dan vorig jaar. De overheidsontvangsten zouden dalen door de verwachte economische krimp, met zo’n 27 miljard euro. Ook de schuldgraad van ons land zou verslechteren tot 123 pct van het bbp, verwacht BNP Paribas Fortis. Maar door de lage rentevoet, en het herfinancieren van de schuld, zouden de jaarlijkse rentelasten stabiel blijven op zo’n 9 miljard euro.

Voor 2021 verwacht de bank nog steeds een begrotingstekort van -6,9 pct van het bbp.

“De overheid speelt zijn rol als schokdemper maar uiteindelijk zal de rekening moeten worden betaald”, klinkt het. Maar toch vindt dat BNP Paribas Fortis dat het Belgische begrotingsbeleid op dit moment te verdedigen valt. “Het feit dat ook vrijwel alle andere Europese landen zich in dezelfde situatie bevinden maakt dat het monetaire beleid van de ECB én de begrotingsdiscipline van de Europese waakhond zich blijvend hieraan zullen moeten aanpassen. Zo slecht doet ons land het dus niet.”