AZ Vesalius biedt telefonisch rookstopadvies aan op Werelddag zonder Tabak

Tongeren - Ook dit jaar besteedde het AZ Vesalius in Tongeren op de Werelddag zonder Tabak extra aandacht aan de gevolgen van roken. Dit jaar deed het ziekenhuis dat door telefonisch rookstopadvies aan te bieden. Op vrijdag 29 mei konden geïnteresseerden een hele dag telefonisch terecht bij de tabakologe van het ziekenhuis.

Elk jaar op 31 mei is het Werelddag zonder Tabak en besteedt AZ Vesalius extra aandacht aan de gevolgen van roken. De afgelopen jaren gebeurde dit door een infostand waar rokers terechtkunnen met hun vragen over stoppen met roken. "Dit jaar bieden we ons rookstopadvies telefonisch aan", klinkt het in het ziekenhuis. Op vrijdag 29 mei konden personeelsleden en patiënten, gehospitaliseerd of thuis, daarvoor terecht bij de tabakologe van het ziekenhuis op het nummer 012/39 60 94, tussen 9 en 16 uur.

“Door mensen regelmatig attent te maken op de gevolgen van roken, kan je hen overtuigen om proberen te stoppen. De Werelddag zonder Tabak is een ideale gelegenheid om dat te doen”, zegt psychologe en tabakologe Inge Goffart. “Onze infostand wordt altijd druk bezocht door mensen die op zoek zijn naar rookstopadvies. Door de coronacrisis is zo’n stand niet mogelijk, daarom opteren we deze keer voor een telefonische consultatie. Wie vragen heeft, mocht me bellen. Ik was een hele werkdag bereikbaar.” 

Rookvrij ziekenhuis

AZ Vesalius is ook een van de twaalf Vlaamse ziekenhuizen die deelnemen aan het pilootproject Rookvrije Ziekenhuizen van het Vlaams instituut Gezond Leven en de Vlaamse vereniging voor Respiratoire Gezondheidszorg en Tuberculosebestrijding. Nog meer dan nu het geval is, wil het ziekenhuis patiënten overtuigen om te stoppen met roken. Niet met enkele losse acties, maar met een doordachte structurele aanpak. Ook patiënten die niet zijn opgenomen, worden aangemoedigd om te stoppen. Omdat zien roken doet roken, is eerder dit jaar de rokersruimte, buiten aan de ingang van het ziekenhuis, verplaatst naar een minder zichtbare plek. Dat is meteen ook de enige plek waar roken nog is toegestaan. Ook mensen met een e-sigaret kunnen alleen nog daar terecht.

Patiënten die roken, worden er door hun arts systematisch op attent gemaakt worden dat roken ongezond is. “We willen dat op een positieve manier doen”, zegt Goffart. “Het is de bedoeling dat artsen aan hun patiënten vragen ‘Rook je? Heb je er over nagedacht om te stoppen? Wij kunnen je daarbij helpen.’ De arts kan dan doorverwijzen naar rookstopbegeleiding en eventueel ook medicatie voorschrijven, zoals nicotinepleisters.”

Afgelopen maart zou er opnieuw rookstopbegeleiding in groep worden opgestart in AZ Vesalius, maar door het uitbreken van de coronacrisis werd dat uitgesteld. “En het is niet zo evident om dit te organiseren via e-learning of skype”, zegt Inge Goffart. “We volgen de situatie op de voet en hopen na de zomer alsnog te kunnen starten.”

Door Nico Francois