Bewoners en personeel De Fakkel verrassen verpleegster Ilona bij thuiskomst na zware coronastrijd

Beringen - Het was, na 16 dagen beademing, een emotioneel thuiskomen voor verpleegster Ilona. De bewoners van WZC De Fakkel hadden een mooi spandoek voor haar gemaakt dat door het personeel, vanop veilige afstand, bij Ilona thuis overhandigd werd.

Ilona wordt in woonzorgcentrum De Fakkel op handen gedragen. De dame met Poolse roots werkt nu zeven jaar als verpleegster en de band tussen bewoners en collega’s is hartverwarmend. Dat kon ze de laatste maand aan den lijve ondervinden. Zoals zovelen werd ook zij getroffen door het coronavirus. Via de groepsapp hield het personeel van De Fakkel contact met haar en ook de filmpjes van de bewoners gaven haar moed. Tot ze in coma gebracht werd en volledig afhankelijk werd van de beademing. Bange tijden, een tijd zweven tussen leven en dood. Het zag er niet goed uit, maar ook de verpleegsters in het ziekenhuis moesten toegeven: Ilona is een sterke vrouw, een vechtster.

Ondertussen hielpen de collega’s de familie met al de administratie. Het team werd nog hechter en de dankbaarheid van haar man, zoon en schoondochter waren intens. En dan kwam het verlossend telefoontje: Ilona werd uit haar kunstmatige coma gebracht en begon zelfstandig te ademen. De bewoners in De Fakkel stelden zelf voor om een spandoek maken tegen dat ze naar huis mocht.

Na één week uit coma, mocht Ilona weer naar huis. De collega’s gingen zaterdagmiddag met z’n allen (uitgezonderd de dienstverzekering) naar haar thuis. Het werd een emotioneel weerzien. Ilona was dolgelukkig dat ze thuis was en iedereen terugzag. En dan nog het spandoek van de bewoners: je zou voor minder een traantje laten. Naast het spandoek was er voor Ilona nog een fruitmand en boeket bloemen.

 

Door Andre Caubergs