Kerken zetten deuren open ondanks coronacrisis

Beringen - Ondanks de coronaperikelen zal de editie 2020 van de Open Kerkendagen op zaterdag 6 en zondag 7 juni behouden blijven. Meer dan 200 gebouwen verspreid over het hele land zullen toegankelijk zijn. De meest recente voorzorgsmaatregelen zullen duidelijk zichtbaar aan de ingang worden aangebracht. Zo zal slechts een beperkt aantal bezoekers tegelijkertijd worden toegelaten en is het dragen van een mondmasker verplicht. In Beringen zullen de Theodarduskerk in Beringen-Mijn en de Sint-Brigidakerk in Koersel de deuren openzetten op 6 en 7 juni.

In 1579 werd de kerk in Koersel tijdens de tachtigjarige oorlog tussen Spanje en de Verenigde Provinciën in brand gestoken door Spaanse troepen. Vele Koerselaren hadden zich verschanst in de kerk waardoor minstens 183 dorpelingen omkwamen. Dat was een enorm drama voor een dorp met slechts enkele honderden inwoners.Er bestaat nog steeds een stichting die instaat voor een jaargetijde (mis) voor deze 183 dorpsgenoten.

Koster in de wind en kerk in de fik

In 1834 brandde de kerk, gebouwd een aantal jaren na de dramatische brandstichting van 1579, volledig af. Dat kwam doordat de (nog jonge) koster, die tegen de kerk woonde, aangeschoten thuiskwam en bij het aansteken van een petroleumlamp, deze omstootte waardoor er brand ontstond. De koster was zo beneveld dat hij niet gepast reageerde en de brand zich uitbreidde en ook de buurwoning in vlammen opging. Inwoners konden nog wat kostbaarheden redden, maar de kerk brandde volledig af.
Bij het bouwen van de huidige kerk hebben de bouwers de grafstenen in de oude kerk verzaagd en gebruikt als onderste boordsteen: vooral onderaan de boog van het koor aan de buitenkant zijn de teksten en afbeeldingen fragmentarisch te zien.
De parochie Sint-Brigida van Koersel is trots om deze Open Kerkendagen op te dragen aan pastoor Lynen. Hij gaf de opdracht om de huidige kerk te bouwen, nadat de vorige kerk in 1834 volledig afbrandde. Na een uitgebreide restauratie in de voorbije jaren kan je nu genieten van dit prachtig religieus erfgoed.
Bijna de volledige periode dat pastoor Lynen in Koersel aanwezig was, moest hij met alle mogelijke middelen strijden om de nieuwe parochiekerk van de grond te krijgen. Heel bijzonder is dat hij een soort dagboek heeft bijgehouden van zijn ambtsperiode in Koersel en dat hierin o.a. in detail het verloop van de werken en kosten werd beschreven. Een dorpsgenoot heeft deze notities overgenomen in een boekje, dat u hier kunt inkijken en eventueel bestellen. Pastoor Lynen stierf in de pastorij in 1864. Zijn grafzerk heeft al die jaren opzij tegen de kerk gestaan, maar op 6 en 7 juni krijgt zijn gerestaureerde zerk een ereplaats in de kerk.
De restauratie van deze kerk
In 2007 werd besloten om de Sint-Brigidakerk te restaureren. Dan duurde het enkele jaren om met de gemeente op één lijn te komen en het lastenboek op te maken. Het opmaken van het lastenboek werd nog doorkruist door de restauratie van het orgel. In 2014 werden eindelijk de subsidies voor de restauratie goedgekeurd. Op zondag 31 maart werd de gerestaureerde kerk en het nieuwe altaar ingewijd door bisschop Patrick Hoogmartens. De kerk van Koersel is na de restauratie een pareltje geworden, een bezoekje meer dan waard. Er werd 2 jaar dan ook hard gewerkt aan een grote restauratie

 

Door Jean Beerten