De persconferentie van het Overlegcomité 18/06

LIVE. Volg hier alle ontwikkelingen over het coronavirus

Volg de laatste ontwikkelingen over het coronavirus in binnen- en buitenland in onze liveblog.

 • Steun aan Brusselse hotelsector

  De Europese Commissie heeft maandag het licht op groen gezet voor een nieuwe premie voor de Brusselse hotelsector, die vorige maand werd aangekondigd door de Brusselse regering. Het totale steunpakket kan oplopen tot 8,6 miljoen euro.
  In en rond de hoofdstad is de hotelsector een van de sectoren die het hardst getroffen is door de coronacrisis. Het omzetverlies liep er in 2020 op tot 70%. Daarom heeft de regering van minister-president Rudi Vervoort beslist om de sector met een premie te steunen. 
  Een zaak waar minder dan vijf voltijdse equivalenten aan de slag zijn, krijgt 12.500 euro, een met meer dan 10 werknemers 62.500 euro. Tussen vijf en tien werknemers gaat het om 37.500 euro. De premie wordt toegekend per vestigingseenheid, met een maximum van vijf vestigingseenheden per onderneming. Dat betekent dat de steun per onderneming begrensd is op 312.500 euro.
 • Europese vliegverkeer bereikt 50 procent van niveau 2019

  De heropleving van het vliegverkeer in Europa heeft een nieuwe symbolische mijlpaal bereikt. Vorige week lag het aantal vluchten net boven de helft van het aantal vluchten in dezelfde week in 2019, zegt de Europese luchtverkeersleidingsdienst Eurocontrol.
 • Derde van afgenomen tests in Brussel is van vakantiegangers

  In het Brussels gewest worden 40.000 coronatests per week afgelegd, het hoogste aantal in België. Een derde van de tests is gelinkt aan vakanties en reizigers. Heel wat reizigers keren ook terug uit rode zones.
 • Nederland kleurt rood op kaart met reisbestemmingen

  Vanaf woensdag kleuren Nederland, vier Spaanse regio's (La Rioja, Aragón, Castilië-La Mancha en Andalusië), drie Zweedse regio's en een aantal Franse overzeese gebieden rood op de kaart met reisbestemmingen die het European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC) elke week bijhoudt.
 • Organisatie Olympische Spelen laat een maximum van 10.000 Japanse fans toe bij evenementen

  Het organisatiecomité voor de Olympische Spelen van Tokio (23 juli-8 augustus) heeft maandag een beslissing genomen over de aanwezigheid van Japanse fans in de stadions. Er werd besloten een maximum van 10.000 lokale toeschouwers toe te laten bij evenementen, op voorwaarde dat dit aantal niet hoger is dan vijftig procent van de capaciteit van het stadion. Buitenlandse fans werden eerder al geweerd van de olympiade.
 • Uitstel en vrijstelling van sociale bijdragen voor zelfstandigen verlengd

  Zelfstandigen getroffen door corona kunnen langer dan voorzien een uitstel of vrijstelling vragen van hun sociale bijdrage. Minister van Zelfstandigen David Clarinval heeft daarover een omzendbrief aan de sociale verzekeringsfondsen ondertekend.
  Concreet kunnen ze een jaar uitstel van betaling vragen van hun sociale bijdragen voor het derde en vierde kwartaal van 2021, zonder dat een verhoging wordt toegepast en zonder gevolgen voor het recht op uitkeringen. Dat geldt voor alle zelfstandigen die worden getroffen door de gevolgen van de coronacrisis, ongeacht of zij in hoofdberoep, bijberoep of als actieve gepensioneerden werken. 
 • Examencommissie organiseerde evenveel examens als voorgaande jaren

  De Examencommissie heeft in 2020 evenveel examens georganiseerd en getuigschriften en diploma's uitgereikt als in een normaal jaar, en dat ondanks een sluiting van vijf maanden door corona. "
  Elk jaar leggen meer dan 5.000 jongeren na een periode van zelfstudie ongeveer 40.000 examens af bij de Examencommissie secundair onderwijs. 
 • Wereldwijde investeringen ten vroegste in 2022 weer op precoronapeil

  De buitenlandse directe investeringen wereldwijd zullen dit jaar heropleven, na de coronadip van 35 procent in 2020. Maar ten vroegste in 2022 zullen ze weer op het niveau van voor de coronapandemie zitten, zo voorspelt UNCTAD, de Conferentie voor Handel en Ontwikkeling van de Verenigde Naties.
  Tijdens de coronapandemie werden lopende investeringsprojecten vertraagd en geplande projecten herbekeken. De stroom aan buitenlandse directe investeringen zakte daardoor met ruim een derde tot 1.000 miljard dollar. UNCTAD verwacht dat de investeringen dit jaar een deel van het verloren terrein zullen terugwinnen.
  Tijdens het coronajaar 2020 werden de investeringen in Europa het zwaarste getroffen. Die lagen 80 procent lager dan in 2019. 
 • Bijna 660.000 Vlamingen krijgen deze week prik

  Deze week zullen net geen 660.000 Vlamingen een coronaprik in de arm krijgen. Dat blijkt uit cijfers van het Agentschap Zorg en Gezondheid. Daarmee wordt voor de vierde opeenvolgende week de kaap van 600.000 vaccins gerond.
 • Steun voor Olympische Spelen bij Japanse bevolking neemt toe, al blijven meesten afkerig

  Ongeveer een op de drie Japanners staat positief tegenover de Olympische Spelen, waar dat vorige maand nog maar 14 procent was. Toch blijft een meerderheid van de Japanners tegen de Spelen gekant en wil ze een nieuw uitstel of een annulering omwille van de coronacrisis.
 • BREAKING

  Minder dan 500 dagelijkse besmettingen


  Het aantal bevestigde coronabesmettingen neemt verder af en is onder de kaap van de 500 per dag uitgekomen. Tussen 11 en 17 juni werden gemiddeld 499 coronagevallen per dag vastgesteld, wat 44 procent minder is dan een week eerder. Dat blijkt maandagochtend uit de voorlopige cijfers van het gezondheidsinstituut Sciensano.

  Er werden ook 6 procent minder coronatests afgenomen, maar de positiviteitsratio is toch gezakt naar 1,7 procent. Het reproductiegetal is wel lichtjes gestegen naar 0,78, wat echter nog altijd betekent dat de epidemie in kracht afneemt. Sinds het begin van de pandemie zijn in België al 1,1 miljoen coronabesmettingen geteld.

  Er werden in de week van 14 tot en met 20 juni gemiddeld nog 33,6 coronapatiënten per dag in het ziekenhuis opgenomen. Dat is 32 procent minder dan een week eerder. 
  Momenteel liggen nog 459 mensen met Covid-19 in het ziekenhuis (-35 procent), van wie er 204 intensieve zorg nodig hebben (-26 procent).
  Tussen 11 en 17 juni werden gemiddeld 6,1 Covid-overlijdens per dag geteld, zo blijkt nog uit de gegevens van Sciensano. Op weekbasis is dat een daling met 28 procent.
  Intussen hebben al bijna 6,3 miljoen mensen minstens één dosis van een coronavaccin gekregen. Dat komt overeen met 67,9 procent van alle volwassenen, en 54,4 procent van de totale bevolking. Van hen zijn ruim 3,5 miljoen mensen al volledig gevaccineerd: 30,4 procent van de hele bevolking, 38 procent van de volwassenen.
 • Vandenbroucke ziet mondmaskers nog niet snel verdwijnen

  Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) verwacht niet dat het verplicht dragen van een mondmasker op korte termijn volledig zal worden afgeschaft. Dat heeft hij zondag verklaard in De Zevende Dag op Eén. Een vraag die daarbij moet worden gesteld, is wanneer een voldoende grote groep van de bevolking volledig gevaccineerd zal zijn. "Ik zou het niet te snel beslissen", aldus Vandenbroucke. Het zal volgens hem alvast nog een poosje verplicht blijven in bepaalde ruimtes, zoals in winkels.
  Op langere termijn moet worden nagedacht over het dragen van een mondmasker op het openbaar vervoer, waar passagiers vaak opeengepakt zitten. Tijdens het griepseizoen zou het misschien aangewezen zijn een mondmasker te dragen, luidde het. In sommige landen, bijvoorbeeld in Azië, is dat al langer ingeburgerd. "Een absolute must" is dat er een ventilatieplan voor het Onderwijs komt, al beseft de minister dat zoiets niet van de ene op de andere dag mogelijk is.
  Vandenbroucke benadrukte ook dat het vaccin van AstraZeneca een zeer goed vaccin is. Blijkbaar zouden bepaalde mensen liever niet een prik krijgen met dat vaccin. "Dat is jammer", aldus de minister, die zelf AstraZeneca toegediend kreeg. "De balans is enorm positief", voegde Vandenbroucke eraan toe.
  Als je 100.000 mensen uit de groep van 40- tot 49-jarigen inent, vermijd je dat 81 mensen in het ziekenhuis worden opgenomen, dat 15 mensen naar de afdeling voor intensieve zorg moeten en dat 7 mensen overlijden in die leeftijdsgroep, legde Vandenbroucke uit. Wel kunnen soms heel zeldzame bijwerkingen optreden, maar dat kan ook met andere vaccins, luidde het.
 • Meer dan een miljard vaccins toegediend in China

  China heeft de kaap van een miljard toegediende vaccindosissen gerond. Dat meldt Volksgezondheid in Peking zondag.
  Bijkomende details verschafte het ministerie niet. Hoe groot het aandeel van de groep volledig gevaccineerden is, is bijvoorbeeld niet geweten.
  China staat in voor meer dan een derde van de wereldwijd toegediende coronavaccins. Volgens een telling van persbureau AFP op basis van officiële cijfers, steeg het aantal toegediende vaccins vrijdag boven de 2,5 miljard.
 • Cubaans coronavaccin voor 62 procent efficiënt

  Het Cubaanse kandidaat-vaccin Soberana 02 tegen het coronavirus haalt een doeltreffendheid van 62 procent na injectie van twee van de drie voorziene doses. Dat zegt het lokale laboratorium dat het vaccin heeft ontwikkeld.
  Het gaat om "bemoedigende" resultaten, omdat het ook rekening houdt met de circulerende varianten van het virus, aldus Vicente Verez, directeur van het Finlay Instituut, dat het vaccin ontwikkelde.
  De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) eist een doeltreffendheid van 50 procent voor een kandidaat-vaccin.
  Het instituut verwacht binnen enkele weken de resultaten over de efficiëntie van het vaccin na de beoogde drie spuitjes. Die zullen naar verwachting hoger liggen.  Cuba werkt aan vijf kandidaat-vaccins, waarvan er twee (Soberana 02 en Abdala)  in de derde en laatste testfase zitten.
  De resultaten zullen worden overgemaakt aan de autoriteiten, met het oog op de aanvraag van een noodgoedkeuring voor het vaccin, en dit binnen enkele weken.

LEES OOK

Niet te Missen

Meest Recent