© Britta Pedersen/zb/dpa

Lewis Hamilton veroordeelt uitspraken oud-chef Ecclestone: “Dit is exact wat er mis is”

Formule 1-kampioen Lewis Hamilton heeft de “onwetende” uitspraken over racisme van voormalig Formule 1-baas Bernie Ecclestone veroordeeld. Eerder nam de organisatie achter de belangrijkste raceklasse in een verklaring al afstand van uitspraken van de 89-jarige Brit. Die had in een interview gezegd dat zwarte mensen zich vaker schuldig maken aan racisme dan witte mensen.

Maarten Delvaux

Zesvoudig wereldkampioen Hamilton, die een commissie heeft opgezet om de autosport te helpen meer jongeren met een zwarte achtergrond aan zich te binden, zei dat de “onwetende en ongeschoolde” opmerkingen van Ecclestone “precies” benadrukten “wat er mis is.”

“Het is nu volkomen logisch dat er niets is gezegd of gedaan om onze sport diverser te maken. Of om het racistische misbruik dat ik tijdens mijn carrière ben tegengekomen aan te pakken”, aldus de Brit op Instagram. “Als iemand die de sport decennia lang heeft geleid, zo’n gebrek aan begrip heeft van de diepgewortelde problemen waar wij als zwarte mensen dagelijks mee te maken hebben, hoe kunnen we dan verwachten dat alle mensen die onder hem werken dat wel begrijpen. Het begint bij de top.”

© REUTERS

“Deze uitspraken horen niet thuis in een samenleving die streeft naar eenheid”, zei de Formule 1-leiding eerder. “We staan op geen enkele wijze achter de uitspraken van Ecclestone. We benadrukken ook dat hij sinds 2017 geen enkele rol meer speelt in onze organisatie.”

Ecclestone zei ook dat racisme in de Formule 1 in het geheel niet voorkomt. Wel had hij lovende woorden voor Lewis Hamilton. De wereldkampioen verzet zich met meerdere initiatieven tegen racisme en wil een belangrijkere rol voor zwarte mensen in de Formule 1. “Wat Hamilton doet, is fantastisch”, aldus Ecclestone.

Niet te Missen

Meest bekeken video's

Meest Recent