Opendeurdag in vernieuwde Heilig-Hartkerk in Winterslag.

Genk - Op zondag 5 juli stonden de deuren van de vernieuwde Heilig-Hartkerk helemaal open. De kerkraad nodigde iedereen uit om een kijkje te nemen naar al dat nieuws.

En op die uitnodiging werd gretig ingegaan, ondanks het regenachtige weer. Auto’s en fietsers reden af en aan, allen nieuwsgierig naar het eindresultaat van een renovatie die over enkele jaren uitgesmeerd werd. Het was al snel duidelijk dat dit huzarenstukje alleszins gesmaakt werd.

Nadat de bezoekers hun handen ontsmetten, kwamen ze binnen in het schip van de kerk. Onmiddellijk vielen de frisse kleuren, de moderne stoelen, ontworpen door Roel Vandebeek, een oud-leerling aan de LUCA-school of arts te Genk, en het schitterende priesterkoor op. De opstelling van de stoelen is hedendaags, namelijk in een wijde boog rondom het altaar. Onze kerk wil uitnodigen, wil evangeliseren, stelt de gemeenschap centraal. Als gelovige ben je in deze opstelling veel nauwer betrokken bij de eucharistie. Ook onze Mariakapel werd met milde hand de 21ste eeuw in geloodst. Verschillende mensen van de kerkraad stonden de bezoekers met raad en daad bij. Het wel en wee over de grondige renovatie van de oudste kerk van Genk werd deskundig uit de doeken gedaan. Zo is er ook veel aandacht besteed aan isolatie, een initiatief dat onze kerk op weg zet naar een ‘groenere aanpak’.
Niets dan lof ook over de geluidsinstallatie en de verlichting die onze kerk zachtjes inpakt in sfeer die intimiteit met de Ene alleen maar prikkelt. Verbaasde blikken bij het zien van de twee grote tv-schermen, links en rechts van het altaar. Zij zullen vanaf nu allerlei papieren misteksten vervangen, kwestie van de papierberg wat in te tomen.
Na een rondgang doorheen de kerk en sacristie - enkelen maakten zelfs van de gelegenheid gebruik om de kerk vanuit het oksaal te bekijken - bood men de bezoekers een drankje aan. Tijd om na te praten en elkaar te ontmoeten.

Door Freddy Was