COLUMN: Wees loyaal, koop lokaal

Kortessem - Als je van Kortessem naar Wellen rijdt zie een groot bord ‘Wellen, Winkel lokaal’. Gemeente Wellen ondersteunt de lokale economie met digitale cadeaubonnen, onkostenvergoeding, reclame enz. Een lovenswaardig initiatief. In Kortessem vind je enkel op de website van de Gemeente onder nieuws ‘Wees loyaal, koop lokaal’. Er staat tevens de link www.koopinjebuurt.be langs waar je lokale handelaars kan terug vinden. Zo ging ik gretig op zoek naar een zelfstandige, doch kon helaas bijna niets terugvinden. Als zoon van een zelfstandige en erg Kotsove-minded vloek je dan! Toch heeft ons dorp honderden zelfstandigen waarvan velen met de Covid-19 een nooit geziene crisis meemaken.

Zo las ik op de Facebooksite van ‘Cel lokale economie Kortessem’ een oproep van voorzitter Marc Corijn waarin hij met deze cel een positieve impuls wil geven door enkele concrete suggesties te doen naar het Gemeentebestuur. Hij doet een oproep naar plaatselijke ondernemers om hun vragen naar ondersteuning, middelen, logistiek, financiën, reclame, e.d. kenbaar te maken en men een groot draagvlak kan creëren zodoende de politici hun beleid op hun noden af te stemmen.
Cijfers gaven aan dat men meer online koopt en in de supermarkt. Gelukkig werd onlangs de lockdown opgeheven en konden we weer naar de lokale winkels. Ver rijden hoeft niet meer. In Kortessem vind je alles binnen een straal van 5 à 6 km. Alleen al op de steenweg zijn tientallen fruitboeren die appels, aardbeien, bessen, kersen, enz verkopen. Lekker en van eigen bodem! Maar ook bakkers, slagers, schoenmakers, kledingswinkels, dierenvoeding, wijnboeren, horeca, krantenwinkels, schilders, aannemers, verzekeringen, B&B’s, kleine en grote KMO’s en vrije beroepen, enz. Bijna alles. De meeste producten zijn Kortessems of Limburgs, gezond en ecologisch. En al deze producten en diensten worden met een vriendelijke glimlach aan de man gebracht. Zo las ik onlangs in de krant dat in de Daaleinde straat nogmaals een nieuw warenhuis komt. Zij verkopen toch ook vele handelswaren die onze zelfstandige hebben? Denkt men nu echt, dat door een supermarkt bij te plaatsen, de mensen plots meer gaan kopen? Ik begrijp niet dat men dit toelaat. Misschien kunnen zij ook lokale producten verkopen? In augustus organiseert de Gemeente een foodtruckfestival ‘chefs on wheels door derden’. Dit in het hartje van Kortessem waar tientallen cafés, tavernes en eetwinkels in de buurt liggen. In deze tijd is dit not done! De gemeente zou de lokale economie kunnen steunen door bijvoorbeeld ook koopbonnen te schenken, zelf aan te kopen in hun eigen dorp of bv. het Gemeentekrantje ‘in ’t Kort’ volledig te wijden aan de handelaars met reclame en wat men waar kan vinden. Of een markt of foodfestival organiseren waar enkel Kortessemse zelfstandigen zouden kunnen staan. Een feest voor iedereen. Maar ook wij kunnen een duit in het zakje doen. Stap een keer meer een Kortessems winkeltje binnen. Je zal zien hoe lekker vers, gezond, rijk gevarieerd hun aanbod is. Dit met een hartelijk advies en wellicht in uw taal ‘het plat Kostoves’. Het schept nieuwe banden en bovendien steun je de plaatselijke economie. Doen!

Door Jo Lambrechts