Duizenden mensen betogen in Berlijn tegen coronamaatregelen, zonder mondmasker en opeengepakt

In Berlijn zijn zo’n 15.000 manifestanten opgedaagd voor een betoging tegen de maatregelen om het coronavirus in te dijken. De slogan van de optocht is “Het einde van de pandemie: Dag van de Vrijheid”. De betogers vinden dat de maatregelen de rechten van de burgers te veel inperken. Ook extreem-rechtse organisaties kondigden aan te zullen meedoen, de politie voorziet 1.500 manschappen.

“Wij willen de democratie terug”, roepen de betogers, die zich “slaven voelen van de Duitse staat door mondmaskers en andere beperkende maatregelen”. Ze zijn er - ondanks alle wetenschappelijke bewijzen - van overtuigd dat mondmaskers in geen enkele situatie het coronavirus kunnen helpen indijken en dat de overheid speciaal verregaande maatregelen oplegt om de democratie te fnuiken.

Er zijn meer dan 1.500 politieagenten aanwezig om de betoging in goede banen proberen te leiden, al is social distancing onmogelijk gezien de grote opkomst.

Regels niet nageleefd

Volgens de politie worden de hygiënevoorschriften en afstandsregels niet nageleefd en dragen de betogers, onder wie leden van neonazistische organisaties, geen mondmaskers. De politie probeert met megafoons in te praten op de actievoerders. Deelnemers die toch mondmaskers aan hebben, worden uitgejouwd.

Grote incidenten zijn nog niet gemeld. Op meerdere plaatsen kwam de protestmars wel samen met tegenbetogers, die door politieagenten werden afgeschermd.

LIVE. Volg hier alle ontwikkelingen over het coronavirus

De Duitse overheid verstrengde de maatregelen opnieuw nadat het reproductiegetal weer boven de 1 was gestegen. Mondmaskers zijn er verplicht op het openbaar vervoer, in openbare gebouwen en in winkels, alsook bij binnenkomst en verplaatsingen in restaurants of cafés. De mondmaskerplicht geldt niet voor kinderen onder de 6 jaar. Er mag met maximum tien personen samengekomen worden en fysiek contact dient er tot een minimum beperkt te worden. 

 

 ©  REUTERS

 

 ©  AFP

LEES OOK

Aangeboden door onze partners

Niet te Missen

Meest Recent