Aantal besmettingen stijgt tot gemiddeld 465 per dag, steeds meer tests op eigen initiatief

Bron © Belga

Themabeeld. Foto: AFP

Het aantal nieuwe besmettingen met het coronavirus in België blijft zoals verwacht verder toenemen. Tussen 23 en 29 juli ging het om gemiddeld 465,4 gevallen per dag, een stijging met 78 procent in vergelijking met een week eerder. Steeds meer tests gebeuren op eigen initiatief.

Ook het aantal ziekenhuisopnames kent een duidelijke stijging, zo blijkt zondag uit gegevens van Sciensano. De voorbije week werden gemiddeld 25,0 mensen per dag met covid-19 opgenomen in het ziekenhuis. Dat is een toename met 84 procent op één week tijd.

Bovendien neemt nu ook het aantal overlijdens toe. Het gemiddelde ligt op 2,7 sterfgevallen per dag, een stijging met 12 procent.

In totaal zijn in België al 69.402 mensen besmet geraakt met het coronavirus. Dat zijn er 651 meer dan het aantal dat zaterdag werd gemeld. Er zijn 9.845 mensen overleden aan covid-19, wat er vier meer zijn dan zaterdag was aangegeven.

Steeds meer testen op eigen initiatief

Het wordt steeds drukker in de labs die coronatesten uitvoeren. Maar het zijn niet altijd de mensen die door de huisdokter worden doorverwezen die een test laten afnemen. Bij Medilab komt maar liefst een op de vijf mensen op eigen initiatief.

‘Sinds een kleine veertien dagen merken we dat meer mensen spontaan komen om zich te laten testen, vooral jongeren. We doen zo’n 200 testen per dag, daarvan zijn er zo’n vijftien tot twintig procent die zonder doktersattest binnenkomen’, zegt medisch directeur Philippe Cuigniez van Medilab aan Het Nieuwsblad op Zondag.

Ook andere laboratoria merken dat de vraag om zich vrijwillig te laten testen steeds groter wordt. ‘Het is aan de huisartsen om af te wegen hoe zinvol of hoe noodzakelijk het is een test te laten doen. We kunnen niet plots iedereen gaan testen, want op die manier gaan we snel botsen met de testcapaciteit’, zegt dokter Barbara Leus, klinisch bioloog van Labo Nuytinck Anacura.

Ook epidemioloog Pierre Van Damme benadrukt dat het absoluut niet de bedoeling is iedereen plots te beginnen testen. ’We moeten spaarzaam omgaan met die testen en we mogen de artsen en labs niet overbelasten. Ze moeten dus enkel gebruikt worden voor diegenen die het echt nodig hebben, niet voor bange of nieuwsgierige mensen.’

Door edm