COLUMN: Het leven zoals het is in ... Bilzen

Foto: Michel Claesen

Bilzen - Patat (foto in bijlage)

Niets zo lekker als een frietje. Of die nu van de frituur komt, uit een diepvrieszak of een zelfgesneden aardappel, de knapperig gele repen gaan er altijd in. Met een kwak mayonaise en een vettig stuk vlees erbij is die ene maaltijd bijna voldoende om de maximum hoeveelheid calorieën per dag te bereiken. Maar als dit beperkt blijft tot eenmaal per week zie ik niet in waarom we ons dat niet mogen gunnen. Aan frituren in Bilzen is er in ieder geval geen gebrek. Als ik het goed geteld heb, kom ik aan 14 stuks. Dat is dus meer dan het aantal deelgemeentes. In de helft van die frituren heb ik reeds gegeten, nog 7 te gaan. Nu moet ik toegeven dat we sinds de coronacrisis iets vaker een bezoek brachten aan het dichtstbijzijnde friethuis. En ik moet vaststellen dat de aangepaste regeling alleen maar voordelen heeft: ik bel vrijdagmiddag mijn bestelling door, geef aan rond hoe laat ik kom afhalen en op minder dan 5 minuten na het afgesproken tijdstip en na een coronaproof betaling via payconiq sta ik thuis met een heerlijk geurend pak frieten. Ik hoop dat meerdere handelaars die specifieke Covid-maatregelen gaan behouden als we weer zonder mondmasker mogen aanschuiven.
Maar het is ook de tijd om voor diegenen die zelf aardappelen geplant hebben, deze te rooien. Als de weervoorspelling voor dit weekend en de komende dagen uitkomt, zullen ze bijna gaar zijn als we ze uit de grond halen. Begin deze week was mijn moeder net door haar voorraad oude patatten heen en om niet alles uit te doen, besliste ik om enkele struiken uit te graven. Toen ik ze geplant had, stond mijn vader nog toe te kijken. Dit kon hij jammer genoeg niet meer meemaken. De eerste struik was een tegenvaller. Met die aardappeltjes was het enkel mogelijk om frieten voor de kabouters te snijden. Dan maar een grotere struik uitgezocht en bij de eerste aardappel die ik toen opraapte (zie foto), overviel me een vreemd gevoel. Hoe mooi kan een hartje gevormd worden. Met meer symmetrie zou ik die hartvorm niet kunnen creëren. Ik ben tijdens vroegere rooibeurten nog al aardappelen tegengekomen die leken op een hart. Maar dit, dit is een hart. Ik legde hem eerst bij de rest van de oogst maar toen ik ma liet zien wat de speciale opbrengst was, zei ze onmiddellijk: “Die ga ik niet opeten, die bewaren we.” Binnen enkele weken zal de rest gerooid worden, benieuwd welke verassingen mij nog te wachten staan.

Door Michel Claesen