(Column) Stijlvol zwemmen in het kanaal

Hasselt - Jan-Willem Smeyers schrijft een column over het dagelijkse leven in Hasselt.

Het komt er toch nog van deze zomer. Aanhoudende hitte in onze stad. Eén van de, laat ons wel wezen, absoluut mildere gevolgen van klimaatverandering zijn de in lengte en intensiteit toegenomen hittegolven in ons land. Maar toch al zwaar genoeg.
Onder andere daarom nam ik vorige zomer, toen dat nog onbezorgd kon, de nachtbus naar het meer noordelijke Kopenhagen. Ik wilde gewoon genieten van de stad in een zacht zomers klimaat, en dus huurde ik een fiets en ging weer stadswatchen. Niets nieuws onder de zon.
“Waar kan ik hier ergens een duik in het water nemen?” vroeg ik aan een échte Kopenhager.
“Anywhere around the canal! Just go there!”
“In het kanaal? Maar waar dan?” vroeg ik. Ik vouwde mijn papieren stadsplan open.
De man lachte breed en trok een lange streep langs de linkeroever, en vervolgens langs de rechter. Tenslotte wees hij nog één specifieke plek aan.

“Gewoon erin springen?” dacht ik. Ik kon een duik in het kanaal niet rijmen met de stijlvolle en nette Kopenhagers die ik rondom mij zag fietsen. Maar éénmaal bij het water klopte het plaatje weer helemaal. Verbluft fietste ik langs de beide oevers. Zoek online afbeeldingen van ‘harbour baths Copenhagen’ en u ziet een kilometerslange opeenvolging van variaties op de hipste, mooiste én coolste zwemplekken die je je kan voorstellen: moderne, mooi vormgegeven houten steigertjes, afgesloten, kindveilige zwemplekken, tot tien meter hoge houten constructies om op te klimmen en … af te duiken! Overal laddertjes of trapjes om jezelf comfortabel uit het water te heisen. Wat een paradijs! En dat vinden de Kopenhagers duidelijk ook. Het krioelt bij elke zwemplek op elk zonnig uur van de zomerdag van kinderen, volwassenen en ouderen. Absolute topper voor mij ligt net naast het kanaal. Zoek online afbeeldingen van ‘Havnevigen Copenhagen’ en u krijgt een idee van het volgende: een nieuwbouw woonwijk met appartementsblokken van twee tot drie verdiepingen, allemaal gelegen rondom een aan het kanaal gekoppeld, maar afgesloten waterbekken. Volledig mét breed strand. Sommige appartementen hebben een steigertje om rechtstreeks in het water te duiken. Andere stappen uit hun schuifraam recht het strand op. Wát een plek in de stad!
In België kan het ook. Al een dik jaar kan je vanaf een knus staketsel een duik nemen in de Brugse historische binnenstad. De toeristen op de bootjes kijken jaloers toe.

“We gave the canal back to the Kopenhager,” zei een dame op de toeristische dienst me trots.
“De Bruggelingen nemen een stuk van hun stad terug!” vertelde een redder me.
U voelt mij al komen: ik wil dit ook! In Hasselt, ja! Wij hebben namelijk ook een kanaal, maar geen zwemgelegenheden daaraan gekoppeld. Dat is extreem frustrerend, zeker in tijden van extreme hitte. En corona of geen Corona: op de heetste dagen van het jaar is Kapermolen zwembad meer dan vol. Investeren in een nieuw zwembad voor dat toenemend aantal dagen is voorlopig niet aan de orde. Maar onderzoeken of we dat water in de kanaalkom zwembaar kunnen maken: dat moeten we toch gewoon doen. Er liggen daar nu bootjes (zag u er al vaak één uitvaren? Ik niet!). Maar ik droom al van steigertjes, springplekken vanaf verschillende hoogtes en strandjes in Hasselt centrum. Jammer dat er tussen de blokken van de nagelnieuwe quartier bleu géén waterbekken voorzien is. Maar misschien kan het nog in de plannen bij de oude gelatinefabriek. Laten we dat water enteren en terug geven aan elke Hasselaar!

Door Jan-Willem Smeyers