Antwerps gouverneur Berx versoepelt: “Fitnesscentra mogen weer open”

Bron © Belga, eigen berichtgeving

Tijdens een persconferentie zei de Antwerpse gouverneur Cathy Berx dat de Antwerpse fitnesscentra opnieuw open mogen, mits heel strenge maatregelen. “Dat zullen we heel streng handhaven”, zei Berx.

Er was veel kritiek op de sluiting van de fitnesscentra in de provincie Antwerpen, veel sporters gingen buiten de provincie sporten. De centra mogen opnieuw open, maar enkel onder strikte voorwaarden. Wie zich niet aan de maatregelen houdt moet voor twee weken sluiten. “Dat zal heel strikt gehandhaafd worden”, zei Berx.

Versoepeling mondneusmasker

Voor mensen die om medische redenen geen mondneusmasker kunnen dragen, komt een bijsturing van de verplichting. Voor het overige blijft de regel hetzelfde, iedereen boven de 12 jaar moet verplicht een mondmasker dragen in de provincie Antwerpen. Enkel tijdens intensief sporten moet geen mondneusmasker gedragen worden.

Sporten

Voor volwassenen is sporten toegestaan in de provincie Antwerpen voor groepen van maximaal tien personen. Die personen moeten steeds dezelfde zijn. Enkel contactloos sporten is toegestaan.

Voor kinderen tussen de 12 en 18 jaar moeten de groepen ook beperkt blijven tot tien, en die personen moeten steeds hetzelfde zijn. Er is een uitzondering voor sportkampen of door de lokale overheid georganiseerde initiatieven. Zowel contactsporten als contactloos sporten is voor deze leeftijdsgroep toegelaten. Bij contactsporten, zoals bijvoorbeeld judo en karate, is een mondmasker verplicht.

De douches van sportfaciliteiten blijven gesloten, behalve bij zwembaden. Voor sporten in georganiseerd verband mogen groepen uit maximaal 50 personen bestaan.

Zware week

“De voorbije week was de zwaarste van mijn loopbaan”, zei Berx. “Maar dat valt in het niets in vergelijking met de opofferingen die we vragen van de Antwerpenaren.”

“De maatregelen hakken er hard in, in bijzonder in de sector van de horeca, ze leiden tot diepe radeloosheid bij de brede sector van de kunsten.” De gouverneur bedankt iedereen die zich aan de “zeer veeleisende maatregelen” houdt. “Er was veel woede, onbegrip en frustratie over de maatregelen, in de mate dat de politieverordening werd aangevochten. Er is ook onbegrip door de burgemeesters, dat is eigen aan onze democratie.”

Er zijn zes gemeenten in de provincie Antwerpen die de alarmdrempel van 20 bevestigde besmettingen per 100.000 inwoners hebben overschreden. “De stijging in de provincie zet zich door, maar verschuift naar het oosten van de provincie”, zei Berx.

Door blg, jtp, dvd