10/09/2020 - Voeren
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Tot een jaar geleden runde Jetteke nog zelf de winkel. RR

Buurtwinkel

Jetteke is niet meer, maar haar winkeltje blijft

Voeren

Jetteke Haccourt-Weustenraad, sinds jaar en dag een begrip in Veurs en bij uitbreiding de hele Voerstreek, is op 86-jarige leeftijd overleden. Ze was de uitbaatster van een van de kleinste winkeltjes in Vlaanderen.

Jetteke Weustenraad is op 5 september in het ziekenhuis overleden. Haar winkeltje, toepasselijk omgedoopt tot ‘Jetteke’ toen ze de zaak van haar vader overnam, was een echte trekpleister. Voor de inwoners van Veurs, maar ook voor toeristen die de Voerstreek kwamen bezoeken. Haar winkeltje langs de bronnenwandeling, de mooiste wandeling van Vlaanderen, was voor velen een ideale tussenstop om even op adem te komen, de honger te stillen en de dorst te laven. En je kon er proeven van een Voerdrupke en andere streekproducten.

Opvolging

“Tot voor corona kwam ze nog iedere dag in het winkeltje aan de Kabine in Veurs”, zegt haar zoon Francis Haccourt, die haar werk wil verderzetten. “Ze had gehoopt om nog het honderdjarige bestaan van het winkeltje te kunnen beleven in 2025.”

Haar vader Guillaume begon met de zaak in 1925. Vroeger, toen Jetteke nog kind was, ging ze de bestellingen aan huis opnemen en vervolgens werd er bij de mensen thuis geleverd. “In oktober zou moeder 87 jaar worden”, zegt Francis. “Het eeuwfeest heeft ze niet meer kunnen meemaken. Tot een jaar geleden runde ze nog de winkel. Ze was het gewoon om mensen te zien. De coronatijd vond ze dan ook bijzonder erg.”

Homejacking

Haar man Léon overleed in 2006. “In datzelfde jaar werd ze in huis overvallen bij een homejacking, ze werd toen hardhandig aangepakt”, zegt Francis. “Die overval, het overlijden van vader en nu de coronacrisis hebben haar een knak gegeven. Maar wij gaan haar werk verderzetten. We zullen niet meer alles hebben in de winkel, maar streekproducten zullen we zeker nog verkopen.” Ook het terras blijft een ideale tussenstop voor de vele wandelaars en fietsers in de Voerstreek

Op vrijdag 11 september vindt de uitvaart van Jetteke plaats bij begrafenisondernemer en crematorium Walpot in Eijsden (Pisartlaan 8). Vanavond om 19 uur is er een gebedswake in de Sint-Martinuskerk in Sint-Martens-Voeren.

Niet te Missen

Meest Recent