© Toneelgroep Plan B

© Toneelgroep Plan B

© Toneelgroep Plan B

© Toneelgroep Plan B

Yoke en Rudi maken magisch kinderboek

Zopas is het nieuwe kinderboek 'Anneka en de magische eenhoorn' verschenen, en samenwerking van schrijfster Yoke Goris uit Hechtel en tekenaar Rudi Bagusat uit Genk. Het boek is niet enkel een avontuur van een klein meisje in het hoge Noorwegen, het is ook een reis die twee creatieve onbekenden samenbracht.

Toneelgroep Plan B

Yoke Goris en Rudi Bagusat leerden elkaar kennen op de Boekenbottelarij in Wellen op 25 november 2018. Ze presenteerden daar apart hun allereerste kinderboeken. Schuchter zaten ze daar met hun eerste wapenfeit tussen gevestigde namen en stapels boeken van andere auteurs. Yoke sprak Rudi aan en het gesprek resulteerde in een gezellige babbel waarin ze elkaar tips en tricks gaven als beginnende auteurs. Op de tweede editie van de Limburgse boekenbeurs, deze keer in Maasmechelen, zagen ze elkaar terug. Ze zaten recht tegenover elkaar. “Rudi zat er te tekenen aan een nieuw leesavontuur. Je moest zijn gezicht zien”, lacht Yoke, “Elke emotie die hij tekende zag je terug in zijn gezichtsuitdrukking, zo geconcentreerd, zo fantasievol.” Rudi had net zijn tweede kinderboek klaar maar voelde zich nog wat onwennig op de beurs: “Ik dacht: hé, daar is die lieve dame weer, fijn om een vertrouwd gezicht weer te ontmoeten!”

Yoke greep de spreekwoordelijke koe bij de hoorns en vroeg hem of hij het zag zitten om samen te werken aan haar nieuwste kinderboek. Het verhaal zou gaan over een klein meisje dat op een nacht door elfjes gewekt wordt want er staat iets speciaals te gebeuren. Het oude paard in de stal is niet zomaar een paard… Direct wist Rudi met enkele schetsen Yoke te overtuigen en de bal ging aan het rollen. Ze spraken af om regelmatig samen te komen, te sparren over het boek maar….helaas gooide de coronacrisis roet in het eten. Een nauwe, nieuwe samenwerking werd er eentje op afstand. Niet makkelijk want ze kenden elkaar nog maar net. Tevens was op zoek gaan naar een uitgeverij in deze periode helemaal geen sinecure.

Uiteindelijk vertrokken er toch tientallen manuscripten de wijde wereld in en kreeg het duo enkele toffe reacties. Van Off-set drukkerijen tot Print on demand en meerdere uitgevers toonden interesse. Als beginnende schrijvers zagen ze prijzen voorbij komen die de pan uit swingden. En dat schrikte het nieuwe team wel af. “Maar blijven geloven in je product is 50% gewonnen”, zegt Rudi, “Niet bij de pakken blijven neerzitten, opstaan en verder.”

Uiteindelijk kreeg het duo de beste deal bij de Vlaamse Uitgeverij Het Punt. De vlotte samenwerking en onderhandelingen verliepen gesmeerd. En ondertussen is 'Anneka en de magische eenhoorn' verschenen. “Zo zie je maar, dat blijven vechten voor je dromen, soms door een toevallige ontmoeting kan resulteren in iets magisch”, glundert Yoke.

Meer info:www.alatariel.be; Yokegoris@hotmail.com; Bagusatrudi@gmail.com, uitgeverijhetpunt.be

*foto's gemaakt tijdens de versoepelde maatregelen in juni of net even vlug zonder mondmaskers.

    Nieuws uit je buurt

    Niet te Missen