Themabeeld 

Themabeeld © Shutterstock 

KAART. In deze restaurants kan je eten afhalen

Hasselt/Genk -

Noodgedwongen richten vele restauranteigenaars zich opnieuw op afhaalgerechten. Dat doen ze deze keer met de nodige ervaring van enkele maanden geleden op zak. “We maken het minder complex.” Intussen bundelen wij waar u overal lekkers kunt afhalen.

Geert Houben

Kunnen klanten ook in uw restaurant maaltijden komen afhalen? Vul dit formulier in, en heel Limburg kan het ontdekken.

Waar de restaurants aan de eerste takeaway-ronde eerder onvoorbereid en onverwacht begonnen, hebben ze intussen de nodig ervaring opgebouwd. De meeste eettenten hebben ook wat aanpassingen gedaan aan hun afhaalservice. Zo ook Restaurant U in Genk, dat opnieuw op de kar van de afhaalgerechten springt. “Alleen gooi ik het nu over een andere, iets exotischere boeg”, zegt chef Jo Lemmens. “Ik blijf werken met lokale producten, maar doe ze een Thais jasje aan. Dit soort gerechten lenen zich goed voor takeaway. Vorige keer waren mijn gerechten te complex om thuis dezelfde kwaliteit en beleving te garanderen als in ons restaurant. Nu zal het voor de klanten eenvoudiger zijn om de gerechten op te warmen en zelf te bereiden”, zegt Lemmens. Op logistiek vlak heeft hij ook een oplossing gevonden. “Ik werk samen met restaurant De Levensboom in Hasselt. Klanten kunnen mijn gerechten daar ook afhalen en dat geldt ook andersom. Zo maken we ons bereik groter.”

Levering

New Koncept heeft in menig Hasseltse brievenbus al hun folder met afhaalgerechten gepost. “Onze menukaart is meer uitgebreid, met kreeft deze keer”, vertelt Vincent Pilotto. “Wij proberen onze zaak te redden. Als we geen spaarcenten hadden, was het al voorbij. Vergeet niet dat wij al bijna voor een derde van het jaar verplicht gesloten zijn.” Deze keer zet Vincent ook in op levering. “We leveren gratis in groot Hasselt. We zitten in Hasselt-Centrum en door de verzinkbare palen zijn we niet gemakkelijk bereikbaar. Gelukkig springen er veel vrienden bij.”

Ontdek hier welke restaurants afhaalmaaltijden aanbieden.

Eerste keer

Nog in Hasselt is het serveren van afhaalgerechten voor vleesrestaurant d’Entrecôte in Wimmertingen een primeur. “Deze keer doen we mee. Het is hier momenteel heel hectisch. We moeten de website aanpassen, een betalingssysteem op poten zetten … Het vergt veel van iedereen”, lacht Tylwyth Boffé. “Er zijn twee concepten. Je kan het eten warm afhalen, zodat je het enkel nog moet uitpakken en opeten. Of je haalt een koud gerecht af, waarbij je het eten zelf nog moet opwarmen. We geven daarbij ook de bereidingswijze voor het vlees mee. Niet al onze gerechten lenen zich voor afhaal, omdat het niet altijd even eenvoudig te bereiden is. Ook zal het uitzicht van onze afhaalgerechten minder belangrijk zijn, maar de kwaliteit des te meer. Voor ons restaurant in Borgloon wachten wij nog even af. Eerst zien hoe alles in Hasselt verloopt.”

LEES OOK. Ook sterrenrestaurants springen op de afhaalkar

Steunmaatregelen

Volgens Ludo Geurden, voorzitter van Horeca Vlaanderen, kijken heel wat restauranteigenaars momenteel de kat nog uit de boom. “Ze wachten af welke steunmaatregelen er komen en wat de voorwaarden zijn. Hopelijk weten we maandag of dinsdag meer. Loont takeaway de moeite als je door deze inkomsten geen of amper recht hebt op steunmaatregelen? Dat is de vraag. Tijdens deze eerste week is het sowieso al wat rustiger. Iedereen begint nu weer zelf te koken en als ze dat beu zijn, gaan ze weer afhalen. Het is in elk geval mooi dat er meerdere initiatieven ontstaan die afhaalrestaurants online groeperen. Alle hulp is welkom”, besluit Geurden.

Biedt uw restaurant afhaalmaaltijden aan tijdens de coronacrisis? Laat het via HBvL aan heel Limburg weten.

Niet te Missen

Meest Recent