Hans Bourlon (Studio 100) over nieuwe regels: “Dit is dramatisch”

Topman van Studio 100 Hans Bourlon vreest de impact van de nieuwe maatregelen op de hele cultuursector en op Studio 100 zelf. “200 mensen voor onze grote musicals is niet rendabel. We zullen alles opnieuw schrappen”, zegt Bourlon aan VTM Nieuws.

Jan Jambon (N-VA) kondigt aan dat zaalshows maximum 200 bezoekers mag ontvangen. © Overlegcomité van 23 oktober

Niet meer dan 200 toeschouwers tegelijk in theaters, bioscopen en concertzalen en geen uitzonderingen meer voor grote zalen zoals het Sportpaleis of de Koningin Elisabethzaal, dat heeft het Overlegcomité beslist.

OVERZICHT. Dit zijn de nieuwe, strengere coronamaatregelen

“Dit is enorm slecht nieuws, al begrijpen we het natuurlijk wel”, zegt Bourlon. “Voor onze musicals als Daens, ‘40-’45 en de afscheidsshows van Samson & Gert zijn al 400.000 tickets verkocht, maar die kunnen nu niet meer doorgaan. Voor 70.000 mensen hadden we al een herboeking geregeld, maar we zullen hen opnieuw moeten contacteren.” Honderden medewerkers van Studio 100 worden opnieuw technisch werkloos.

Bourlon begrijpt echter niet waarom de pretparken wel moeten sluiten en het buitengedeelte van dierentuinen niet. “Daar zien we de zin niet van, maar we leggen ons neer bij de beslissingen die genomen zijn.”

Plopsa ontgoocheld over sluiting

Plopsa-CEO Steve Van den Kerkhof vindt de beslissing onbegrijpelijk. “Dat er nu even geen 5.000 personen kunnen samenkomen op één plaats begrijp ik. Maar dat er 10.000 kunnen samenkomen in een dierentuin is niet te vatten”, zegt Van den Kerkhof.

Volgens de Plopsa-CEO komt de beslissing onverwachts. “Er was tijdens de overleggen geen enkele indicatie dat we zouden moeten sluiten.” Plopsa hoopt dat er voldoende steunmaatregelen komen om de periode te overbruggen. “Als ze ons willen sluiten, moeten ze ook zorgen dat er voldoende steun komt. Dat een groot bedrijf als Plopsa dezelfde compensatie krijgt als een klein bedrijfje of een kleine horecazaak, klopt niet.”

De sluiting betekent ook een verder uitstel van de opening van het Plopsahotel in De Panne. “Daar staat een investering van 25 miljoen euro te wachten. Dat zijn geen prettige zaken”, aldus Van den Kerkhof.

Steun nodig om maatregelen te overleven

De cultuursector heeft begrip voor de nieuwe maatregelen van het Overlegcomité, maar heeft steun nodig om die te overleven. Dat zegt Tom Kestens, woordvoerder van de crisiscel cultuur, vrijdag op de VRT.

“Er is een bankendeal die echt dringend is. De banken moeten ook echt hun verantwoordelijkheid gaan nemen, want een aantal mensen zit in slechte financiële papieren. Ook moet een aantal lopende steunmaatregelen, zoals de tijdelijke werkloosheid en de tijdelijke toegang tot de gewone werkloosheid, worden verlengd. En waarschijnlijk tot we terug honderd procent capaciteit hebben”, zegt Kestens. “Duurzame maatregelen die perspectief geven, dat is wat we nodig hebben.”

Niet te Missen

Meest Recent