Themabeeld. 

Themabeeld. ©  BELGA

Waalse regering neemt extra maatregelen tegen corona: avondklok tussen 22 en 6 uur

Na de extra maatregelen van het Overlegcomité vrijdagochtend, heeft Waals minister-president Elio Di Rupo (PS) zopas nog strengere maatregelen afgekondigd voor Wallonië. Zo komt er een avondklok tussen 22 uur en 6 uur ’s ochtends.

De coronasituatie is in het hele land ernstig, maar zeker in Brussel en Wallonië swingen de besmettingscijfers de afgelopen weken de pan uit. Beide regio’s tellen op dit moment het hoogste aantal besmettingen in heel Europa.

De federale en deelstaatregeringen kondigden vorige week en ook vandaag verstrengingen aan. Maar Wallonië gaat nu op eigen houtje nog een stap verder. Minister-president Elio Di Rupo kondigde op een persconferentie een heel aantal striktere maatregelen aan, die gelden tot en met 19 november.

Avondklok

De meest opvallende maatregel is de avondklok. Voor het hele Belgische grondgebied geldt een avondklok van middernacht tot 5 uur ‘s morgens, maar Wallonië breidt die uit. Tot 19 november moet iedereen daar tussen 22 uur ‘s avonds en 6 uur ‘s morgens thuis blijven, met uitzonderingen voor wie bijvoorbeeld medische zorgen nodig heeft of onderweg is voor het werk.

Sport

Daarnaast verbiedt de Franse gemeenschapsregering alle sportcompetities en trainingen voor amateurs, met uitzondering van kinderen jonger dan twaalf jaar. Ook de lessen LO in het middelbaar onderwijs wordt opgeschort. In het hoger onderwijs gaan alle lessen nog zeker tot 19 november door vanop afstand. “Vermijd zo veel als mogelijk fysiek contact met andere mensen. Draag een masker als de veiligheidsafstand niet gegarandeerd kan worden”, deed Di Rupo nog een oproep.

Wallonië roept ook verpleegkundigen en artsen op rust, studenten genees- en verpleegkunde en andere zorgprofessionals op om zich te melden om op die manier te kunnen bijspringen in de overbelaste zorg.

Woonzorgcentra

Ook in de woonzorgcentra gelden aangescherpte regels. Bewoners kunnen maximaal één bezoeker ontvangen en dat blijft gedurende 15 dagen dezelfde persoon. Daarna kan een nieuwe bezoeker aangeduid worden, opnieuw voor 15 dagen. Het bezoek vindt plaats in een speciaal daartoe ingerichte ruimte en gebeurt op anderhalve meter afstand. Bezoekers en bewoners moeten een mondmasker dragen en vooraf aan het bezoek de handen wassen. Bezoek op de kamer kan enkel in uitzonderlijke gevallen.

Brussel

Morgen wordt er samengezeten met Brussels minister-president Rudi Vervoort en de burgemeesters van de 19 gemeentes in Brussel. Mogelijk wordt de avondklok ook daar vervroegd.

LEES OOK. Dit zijn de nieuwe, strengere coronamaatregelen

LEES OOK

Niet te Missen

Meest Recent