Het zwembad van Molenheide sluit woensdag al de deuren. 

Het zwembad van Molenheide sluit woensdag al de deuren. ©  Molenheide

Deze gemeenten wilden de coronamaatregelen al vervroegd invoeren

Houthalen-Helchteren -

Woensdagnamiddag besliste de Vlaamse regering dat de verstrengde maatregelen om middernacht zouden ingaan, en niet pas om vrijdagavond. Heel wat Limburgse burgemeesters besloten eerder al om de nieuwe maatregelen donderdag of zelfs woensdag al te laten ingaan. Een overzicht.

Sanne Deferme, Karel Moors en correspondenten

De Vlaamse regering kondigt nieuwe coronamaatregelen en een strengere handhaving aan vanaf vrijdag 18 uur.  © De Vlaamse regering

Houthalen-Helchteren

In Houthalen-Helchteren gingen alle maatregelen woensdag vanaf 12 uur al in. “De besmettingscijfers zijn in heel Limburg aan het stijgen”, zei burgemeester Alain Yzermans (sp.a). “In het belang van de volksgezondheid zullen we de maatregelen dan ook vandaag al laten ingaan, vanaf 12 uur vanmiddag. Mijn burgemeestersbesluit daarvoor is klaar.”

OVERZICHT. Vlaamse regering sluit cultuurhuizen en beperkt sport en jeugdactiviteiten

Burgemeester Alain Yzermans wil niet wachten tot vrijdag. 

Burgemeester Alain Yzermans wil niet wachten tot vrijdag. ©  Sven Dillen

Dat betekent dat in Houthalen-Helchteren vanaf vanmiddag onder meer de cultuurcentra, zwembaden en fitnesscentra zullen dichtgaan. “We zijn ook volop bezig met evenementen af te gelasten”, zegt Yzermans. “Ook de sporthallen gaan dicht, behalve voor kinderen onder de twaalf jaar. Winkelen mag nog met maximaal twee personen, maar die regel werd op de meeste plaatsen al toegepast.”

Door de beslissing van Yzermans moet ook het zwembad van Molenheide en het zwembad van Hengelhoef de deuren sluiten.

LEES OOK. Zwembad Molenheide sluit al meteen deuren, ook Hengelhoef gesloten

Sint-Truiden

Ook in Sint-Truiden worden de maatregelen vervroegd ingevoerd. “Onze stad is in het voorjaar zwaar getroffen door het coronavirus”, zegt burgemeester Veerle Heeren. “Wij weten hoe belangrijk het is dat er snel en kordaat gehandeld moet worden. Alle bijkomende maatregelen die de Vlaamse Regering heeft beslist, zullen in Sint-Truiden vanaf woensdag 18 uur ingaan. Hiermee versnellen we de acties en helpen we dokters, verpleegkundigen en het ziekenhuis in onze stad om elke patiënt met de beste zorg te omringen. De burgemeester in overleg met haar veiligheidscel heeft hiertoe nu een besluit genomen en roept alle inwoners op om zich aan de maatregelen te houden.”

LEES OOK. Wie mag wat beslissen? Gouverneur: “Maakt niet uit, volg NU de maatregelen”

Lanaken

In Lanaken voert burgemeester Marino Keulen (Open VLD) de verstrengde maatregelen vanaf donderdag in. Het lokaal dienstencentrum zal de deuren sluiten, enkel de pedicure blijft open. Ook de ontmoetingscentra gaan dicht. “Alleen georganiseerde activiteiten voor min 12-jarigen kunnen er deze herfstvakantie nog plaatsvinden”, zegt Keulen. “Ook speelpleinwerking en sportkampen voor min 12-jarigen kunnen blijven doorgaan. Mogelijk moet er wel een andere locatie gezocht worden, aangezien de Sportoase sluit.” De sporthallen blijven enkel geopend voor georganiseerde activiteiten voor min 12-jarigen. De tennishal sluit volledig. “Er wordt samen met de tennisclub wel bekeken of er voor min 12-jarigen iets georganiseerd kan worden in de herfstvakantie”, zegt Keulen. Over de Sinterklaasintocht op 14 november wordt donderdag pas beslist.

Leopoldsburg

De gemeente Leopoldsburg heeft besloten om de nieuwe Vlaamse maatregelen al vanaf woensdagnacht in te voeren. Burgemeester Marleen Kauffmann (CD&V): “Het moment is duidelijk gekomen om verregaande maatregelen te nemen om de snelle verspreiding van het virus tegen te gaan.” Woensdagnacht zullen alle gemeentebouwen in de vrijetijdssector daarom hun deuren sluiten. Onder meer het cultuurcentrum, het zwembad aan de Merel en de sporthal gaan dicht.

Ook kinderen jonger dan twaalf krijgen in Leopoldsburg strengere regels opgelegd. 

Ook kinderen jonger dan twaalf krijgen in Leopoldsburg strengere regels opgelegd. ©  GOYVAERTS/GMAX AGENCY

De maatregelen zullen bovendien nog strenger zijn dan die van de Vlaamse regering. Zo wordt sporten ook voor min 12-jarigen verboden. Sporten in de buitenlucht kan wel nog, met maximaal vier personen. De sportkampen tijdens de herfstvakantie worden allemaal geannuleerd, ook die voor de allerkleinsten. “Ook de scouts en de Chiro sluiten tijdelijk op ons advies”, zegt Kauffmann. “Wat het onderwijs betreft, volgen we de protocollen van de Vlaamse regering. We hebben verder een oproep gelanceerd bij alle Kampse verenigingen om hun activiteiten tijdelijk te schorsen. Ook socio-culturele huizen met een gebedsruimte moeten hun vereniging sluiten. Enkel het gebedshuis kan openblijven voor maximum 40 personen tegelijkertijd.” De algemene schorsing loopt momenteel tot 22 november. “Daarna herbekijken we de situatie.”

LEES OOK. Leopoldsburg strenger dan Vlaanderen: ook strikte regels voor min 12-jarigen

Kortessem

Ook Kortessem besliste om de maatregelen op woensdag meteen al te laten ingaan. “Bij ons gelden alle verstrengde maatregelen al vanaf woensdag 16 uur”, zegt burgemeester Tom Thijsen (CD&V). “We willen sneller verstrengen dan de Vlaamse regering vraagt. De besmettingscijfers, ook in Kortessem, tonen aan dat dit nodig is en verder uitstel niet te verantwoorden is.”

Oudsbergen

In Oudsbergen plant men de verstrengingen vanaf woensdag 18 uur te laten ingaan. Lode Ceyssens (CD&V), burgemeester van Oudsbergen: “We willen sneller verstrengen en zijn nu bezig met een belronde om iedereen te verwittigen. We vragen iedereen om onmiddellijk de maatregelen na te leven en tegen zes uur vanavond zou alles in orde moeten zijn, dan is normaal gezien iedereen verwittigd en zullen de maatregelen van toepassing zijn.”

Lommel

De gemeente Lommel bekijkt of de eigen sportinfrastructuur al dan niet vroeger gesloten zal worden. “We kijken daarvoor ook naar de omliggende gemeenten”, zegt burgemeester Bob Nijs (CD&V). “We vinden het belangrijk om duidelijkheid te blijven bieden aan de mensen, en we gaan ervan uit dat ze hun gezond verstand zullen gebruiken.”

Bree

Ook de gemeente Bree sluit alle gebouwen die eigendom zijn van de gemeente vanaf woensdagavond 22.00 uur, en dit tot nader order. Zo zal onder meer zwembad De Sprink de deuren sluiten. De activiteiten van woensdag zullen wel nog allemaal kunnen doorgaan. In de sporthallen worden alle activiteiten geannuleerd, behalve voor min 12-jarigen. Scholen kunnen tot vrijdagavond wel nog gebruikmaken van de sporthal en het zwembad, tijdens de herfstvakantie worden alle activiteiten stopgezet.

Verder zullen ook het ontmoetingscentrum en de zalen de Barrier en het Itterdal vanavond al de deuren sluiten. De voorstellingen van De Zeepziederij worden tot nader order geannuleerd. Ook de intrede van de Sint zal niet kunnen doorgaan, net zoals de kermis van Beek.

Halen

In Halen worden vanaf woensdagavond alle stedelijke zalen, sporthallen en vergaderruimtes gesloten. “De meeste Halense verenigingen maken gebruik van onze infrastructuur. Enkel activiteiten voor min 12-jarigen kunnen nog doorgaan”, zegt burgemeester Erik Van Roelen (CD&V). “Ook ons dienstencentrum gaat dicht.”

Gingelom

Ook in Gingelom gaan de maatregelen vervroegd in. “De maatregelen die we hier nog konden nemen, gaan vandaag al in”, zegt burgemeester Patrick Lismont (sp.a). “Zo zal de sporthal vanavond om 18 uur dicht gaan. Daar was op dit moment sowieso al weinig beleving. We hebben ook een voorleesmoment in de bibliotheek afgelast.”

Lummen

In Lummen wordt enkel het lokaal dienstencentrum donderdag al gesloten. De andere maatregelen gaan vrijdagavond pas in.

Wellen

In Wellen is besloten de verstrengde maatregelen woensdag al om 18 uur in te voeren. “Vanuit onze eerstelijnszone krijgen we berichten dat andere gemeenten - Kortessem, Gingelom, Sint-Truiden, Nieuwerkerken – dat ook gaan doen. De cijfers in Wellen gaan niet de goeie kant uit en dus stellen we ons meteen uniform met de buurgemeentes”, licht burgemeester Els Robeyns (sp.a-ROB) toe. “Dat is ook het duidelijkst voor de mensen. We moeten toch ingrijpen dus doen we maar direct mee en wachten we geen 48 uur langer.”

Diest

Het stadsbestuur van Diest is van plan om de maatregelen woensdag al vanaf 18.00 uur te laten ingaan. Om 13.30 uur wordt er nog een crisiscel gehouden. “We trachten de maatregelen vanavond te laten ingaan, maar er is dus straks pas uitsluitsel”, zegt burgemeester Christophe De Graef (Open Diest).

Genk

Het stadsbestuur van Genk voert de verstrengingen voor alle stedelijke diensten en gebouwen in vanaf donderdagochtend 7.00 uur. “Ook in Genk slaat corona om zich heen”, zegt burgemeester Wim Dries (CD&V). “We moeten nu alles op alles zetten voor het welzijn en de gezondheid van ons allemaal, in het bijzonder van onze meest kwetsbare mensen en ook in het bijzonder voor de vele, vele mensen die nu in moeilijke omstandigheden werken in de zorg en andere essentiële beroepen. Dat betekent dus dat we nu onze fysieke contacten zoveel als mogelijk beperken en dat willen wij maximaal faciliteren, steunen en handhaven.”

Ook de werking van de stad Genk ondervindt grote impact. Heel wat werkingen worden stilgelegd en gebouwen gaan dicht, op de onthaalbalies na. Stedelijke fysieke samenkomsten en activiteiten worden afgelast. De individuele hulp- en dienstverlening blijft, naast digitaal en telefonisch, ook fysiek mogelijk als dat nodig of wenselijk is. De werking en activiteiten naar min 12-jarigen worden zoveel mogelijk gevrijwaard en kunnen grotendeels blijven doorgaan, zoals bijvoorbeeld herfstkampen en voorleesmomenten.

Tongeren

Ook Tongeren laat alles sneller ingaan. “Alle maatregelen die bijkomend beslist zijn door de Vlaamse regering gaan donderdagochtend in werking, maar eigenlijk zijn we woensdagavond al rond,” vertelt burgemeester Patrick Dewael (Open VLD). “Het culturele veld, de sport … Alle sectoren doen mee. Het is eigenlijk geen kwestie van maatregelen opleggen, iedereen is bereid mee te werken.”

Nieuwerkerken

“Mijn burgemeestersbesluit lag al klaar van maandag,” meldt burgemeester Dries Deferm (CD&V) van Nieuwerkerken. “Ik ga alles vanaf 18 uur vanavond laten ingaan. Waarom? Omdat ik denk dat het nodig is. Ik ben er altijd voorstander van geweest om een maatregel die je uitvaardigt zo snel mogelijk van kracht te laten gaan. Elke minuut is kostbaar, geeft iedereen aan. Dan moeten we niet blijven wachten op een Ministerieel Besluit.”

Vlaanderen

Eerder besloten ook al de burgemeesters van Leuven, Gent, Aarschot, Vilvoorde en Mechelen om de verstrengingen vanavond al in te voeren. In Aarschot riep burgemeester Gwendolyn Rutten (Open Vld) dinsdagavond zelfs heel Vlaanderen op om hetzelfde te doen.

LEES OOK. Jan Jambon over kritiek op maatregelen: “Te vroeg, te laat. Het is altijd iets”

Kritiek op coronamaatregelen: te weinig en te laat, systeem huisartsen stort nu al in elkaar

Kritiek op coronamaatregelen: te weinig en te laat, systeem huisartsen stort nu al in elkaar © TVL

Niet te Missen