© UCLL

Hogeschool UCLL geeft studenten alle kansen

UCLL wil jongeren in beweging zetten. Vandaar de baseline ‘moving minds’. Zo ontwierpen twee Hasseltse studentes orthopedagogie een snoezeltrui. Met de hulp van hun collega’s bedrijfsmanagement uit Diepenbeek startten ze hun eigen webshop. Studenten verpleegkunde uit Genk ontwierpen samen met studenten Elektronica een wandelparcours voor rusthuisbewoners met dementie.

“We bieden onze studenten de kans om nieuwe dingen uit te proberen. Ze duiken mee in het onderzoek naar handtassen gemaakt van appelschillen, ze ontwikkelen in Sri Lanka een lessenpakket voor weeskinderen, ze testen zotte ideeën uit op Pukkelpop, en ga zo maar door.” Algemeen directeur Marc Vandewalle kan blijven opsommen. “Uiteraard is studiepunten behalen belangrijk, maar wel op een manier die studenten motiveert en engageert. Die aanpak vertaalden we in ons Moving Minds dna.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Topkwaliteit en begeleiding op maat

Hogeschool UCLL staat bekend om zijn kwaliteit. “Dat uit zich onder andere in onze studentenbegeleiding,” vertelt Marc Vandewalle. “We willen hoogstaande opleidingen, maar we willen er ook voor zorgen dat al onze studenten alle kansen krijgen om te slagen. In het hoger onderwijs laten we studenten niet aan hun lot over. Dat vergt heel wat begeleiding en ondersteuning vanwege onze docenten en onze studentenbegeleiders. We merken dat de studie-efficiëntie bij onze studenten hoog ligt.”

Kwaliteit heeft ook te maken met het samengaan van onderwijs en onderzoek. “Vierhonderd van onze docenten zijn actief in onderzoek, vaak in samenwerking met universiteiten en bedrijven. Dat levert meteen een return op voor hun lessen. Ook onze docenten moeten immers moving minds zijn,” aldus Marc Vandewalle.

Van creatieve media tot productiebeheer

Innovatie is een sleutelbegrip in het streven naar kwaliteit. Vandaar dat de hogeschool inzet op nieuwe trajecten. Zo kunnen studenten van de bachelor bedrijfsmanagement vanaf volgend jaar kiezen voor een volwaardig parcours rond creatieve media. Bij de graduaten staat productiebeheer op stapel: een opleiding waar technische en managementvakken samenkomen, en waar in het werkveld veel vraag naar is.

Ook Taco’s op het menu

Binnen hun opleiding kunnen UCLL-studenten bijzondere vakken volgen: de zogenaamde ‘taco’s’ zijn transdisciplinaire co-creatieve opleidingsonderdelen. Studenten van verschillende opleidingen werken samen rond nieuwe uitdagingen, zoals bijvoorbeeld diversiteit, wereldburgerschap en ondernemerszin. “We zijn blij dat elk jaar honderden studenten gebruik maken van deze extra kansen,” aldus Marc Vandewalle.

Europees netwerk

In 2021 richtte UCLL samen met een zestal andere Europese universiteiten en hogescholen E³UDRES² op. Dankzij dit netwerk volgen studenten online cursussen en workshops over ‘future skills’. Zo werkten in december een honderdtal studenten rond de verbetering van de digitale toegang voor ouderen tot medische diensten. En in het voorjaar starten projecten rond Artificiële Intelligentie, Smart food, studentenparticipatie enzovoort.

Living campus

De Moving Mindsfilosofie weerspiegelt zich ook in de nieuwbouw die de hogeschool dit academiejaar opende op de campus Diepenbeek. Zeker voor de drie lerarenopleidingen van UCLL was bijkomende infrastructuur nodig. Het unieke leercentrum in de ‘glazen toren’ biedt de docenten en studenten alle ruimte tot samenwerken: geen nieuwe grote aula’s maar wel projectlokalen, ontmoetingsruimtes en coffee-corners. De studenten Technologie kunnen uitkijken naar de verdere uitbouw van hun labo’s. Marc Vandewalle: “Ook op onze Hasseltse campus, waar al onze welzijnsopleidingen gehuisvest zijn, gaan we investeren. Zo creëren we ook daar een living campus, een lijn die we trouwens doortrekken in al onze campussen, ook in Genk, Diest, Heverlee en Leuven”.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

LEES OOK

Aangeboden door onze partners

Niet te Missen

Meest Recent