OPROEP. Zwarte Markt Tessenderlo sluit de deuren

Tessenderlo -

Na 37 jaar sluit De Zwarte Markt, de grootste overdekte markt van de Benelux, in Tessenderlo de deuren. De populaire rommelmarkt met meer dan 1000 standhouders en een totale oppervlakte van 25.000 vierkante meter lokte elke weekend meer dan tienduizend bezoekers.

  zb

Het Belang van Limburg is op zoek naar mensen met een opvallende band met ‘De Zwarte Markt’ in Tessenderlo. Hebt u zelf jarenlang een stand daar gehad of bent u al heel lang een trouwe bezoeker? Laat het ons hier weten.

De Zwarte Markt begon begin jaren tachtig in een voormalige fabriek van Philips, waar autoradio’s werden gemaakt. Eigenaar Gunther Dierckx kocht de hallen en richtte er een grote tweedehandsmarkt in met een enorm aanbod en lage prijzen. De markt, die dit jaar haar 37ste verjaardag viert, dankt haar succes ook deels aan de vele Vlaamse artiesten die er kwamen optreden, zoals Willy Somers, Jo Vally en Natalia. Het was jarenlang een populaire uitstap in West-Limburg.

Volgens Dierckx zijn de gebouwen verkocht en betekent 2020 het einde van De Zwarte Markt. “Met spijt in ons hart moeten we inderdaad meedelen dat De Zwarte Markt na 37 jaar zal ophouden te bestaan”, zegt hij. “We hebben de beslissing genomen na een lange lijdensweg, na de verplichte coronasluiting van maart. Drie maanden geleden mochten we onder strenge voorwaarden terug opengaan, maar voor onze organisatie waren die onleefbaar. Ik heb ingezien dat dit nog maar het begin is van de coronacrisis. Wij worden gezien als evenementensector en voor deze sector zijn de coronamaatregelen moordend. De vraag is aan welke voorwaarden massa-evenementen in de toekomst moeten voldoen. Dus hebben we beslist om te stoppen. We hebben een compromis voor verkoop getekend met de nieuwe eigenaars.” Volgens geruchten zou H.Essers die nieuwe eigenaar zijn, maar zij ontkennen dat ze de gebouwen gekocht hebben.

Zware klap

De standhouders werden door de Zwarte Markt op de hoogte gebracht. Voor velen valt de beslissing zwaar. Zo ook voor Leen Tack (63) uit Aarschot die meer dan 15 jaar - met tussenpozen - een stand bemande met artikelen gaande van internationale vlaggen tot bedrukte t-shirts. “Maandagnamiddag kreeg ik telefoon van een collega-standhouder die zei dat de De Zwarte Markt verkocht is”, zegt Leen . “Ik wist niet wat ik hoorde. Wij dachten dat dankzij de komst van het vaccin de Zwarte Markt snel weer zou kunnen openen. Maar nu krijgen we plots heel ander nieuws. En dat is jammer want we hebben daar heel graag gestaan. We zijn dinsdag onze stand gaan opruimen. We zullen onze collega’s missen.” Ook Frieda Theys (70) uit Beringen heeft ruim dertig jaar een stand gehad op de Zwarte Markt. “Ik heb mijn man daar ontmoet. Hij verkocht toen exclusieve zachte wcbrillen uit Amerika. Daarna heb ik een stand met doopsuiker uitgebaat. Ik maak mij zorgen om collega’s die nu plots een opslagruimte moeten gaan zoeken voor hun stock. Ik hoop dat ik niet in een zwart gat val nu ik zondags niet meer naar de Zwarte Markt kan.”

Vlaamse artiesten

Ook Kurt Ponet (47) uit Diest heeft mooie herinneringen aan de Zwarte Markt. “Ik heb er 18 jaar gewerkt. Vijftien jaar geleden heb ik daar mijn vrouw, die afkomstig is van Tessenderlo, leren kennen. Spijtig dat er op deze manier een einde moet komen aan de Zwarte Markt. Voor de Balense Leo Geusens (66), die 35 jaar de vaste dj was van de Zwarte Markt, is het een afscheid in mineur. “Bijna alle bekende Vlaamse artiesten zijn hier de revue gepasseerd. Ik heb mooie herinneringen aan de Zwarte Markt. Het is een raar gevoel dat dit het einde is.”

Voor Myriam Joris betekent de sluiting een nieuwe start in haar leven. “Ik heb er 36 jaar gewerkt op de dienst administratie en organisatie. Wie had ooit gedacht dat een virus de grootste overdekte markt in de Benelux in haar greep zou nemen? We willen onze bezoekers bedanken voor het jarenlange vertrouwen.”

 

 ©  Dalemans Mine

Niet te Missen