©  ISOPIX

Misnoegde Wouter Beke (CD&V) stelt planning bij: vaccineren 65-plussers vanaf 22 maart

Geneesmiddelenproducent AstraZeneca levert deze week slechts 88.800 vaccins in België, in plaats van de voorziene 114.716. Dat zei Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) dinsdag in het Vlaams Parlement.

Bron: BELGA

“AstraZeneca heeft gisterenavond opnieuw laten weten, al voor de zoveelste keer op rij, dat ze het aantal vaccins zullen verminderen de komende weken”, zei Beke. De levering van 3 maart is zelfs verlaagd van 90.161 tot 21.600. Op 7 maart zou het bedrijf dat goed maken met een extra grote hoeveelheid. “Dit is een gigantisch probleem. Zeker in het operationeel kunnen klaarmaken van onze vaccinatiecentra, maar ook in de ziekenhuizen en de gehandicaptenvoorzieningen. Het is een jammerlijke zaak wat AstraZeneca en Moderna betreft. Er is geen stabiliteit. Het zijn enkel correcties naar beneden.”

LEES OOK. Vaccinatiecentra krijgen voor half maart eerst Pfizer-vaccins geleverd

Pfizer blijft wel volgens schema leveren. Moderna zou normaal hebben geleverd op 15 februari, maar dat werd al eens uitgesteld tot 22 februari. Het bedrijf zou nu op 25 februari 26.100 vaccins leveren.

De minister begrijpt naar eigen zeggen niet dat Europa geen vuist maakt tegen de producenten.

LEES OOK. Zo bereken je eenvoudig welk coronavaccin je zal krijgen

 

 ©  AFP

Planning bijgesteld

Rekening houdend met de laatste informatie rond de bevoorrading, zal de vaccinatie van de brede bevolking in de week van 22 of die van 29 maart opstarten. Dat zei Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke dinsdag nog in het Vlaams Parlement.

De vaccinatie in de woonzorgcentra is bijna afgerond. Deze week worden er nog een kleine 11.000 vaccins gezet, waarvan zowat 10.000 tweede dosissen. In de ziekenhuizen is het doel nu om in de week van 1 maart ieder personeelslid een eerste prik te hebben aangeboden.

Intussen zijn ook al verschillende vaccinatiecentra opgestart om de zorgverleners uit de eerste lijn in te enten. Ook in de eerste weken van maart zullen alle vaccinaties daar naar zorgverleners gaan.

Hoeveel vaccins zijn er nodig per doelgroep. Wanneer wordt wie gevaccineerd? Met welk vaccin? En waar? Bekijk het in deze tabel:

Niet te Missen

Meest Recent