Limburgse Wandelchallenge: feeërieke landschappen in het Breese groen

Bree -

Doe De Limburgse Wandelchallenge, en wandel de héle provincie door. In elke gemeente tipt de burgemeester zijn of haar favoriete route. Liesbeth Van der Auwera (CD&V) kan je maandelijks meerdere keren tegenkomen in Sint-Maartensheide – De Luysen.

Geert Houben

Meedoen aan De Limburgse Wandelchallenge? Lees hier alles over de uitdaging, mooie prijzen en alles wat je moet doen om deel te nemen.

Liesbeth Van der Auwera, burgemeester van Bree. 

Liesbeth Van der Auwera, burgemeester van Bree. ©  rr

De Breese burgemeester is enorm trots dat haar stad dit mooie grensoverschrijdende gebied rijk is. “Het is een prachtig stukje natuur, rijk aan een enorme diversiteit en een ideale plek om in volstrekt ongerepte natuur ten volle van de stilte te genieten. Bovendien zijn er heel wat leuke eetgelegenheden in de buurt naar waar je in normale tijden kunt uitwijken.”

Starten doen we op de parking van het Mariahof. Het natuurgebied St. Maartensheide - de Luysen in het Kempen~Broek is een groot vijvergebied dat het hart van menig vogelliefhebber sneller doet slaan. Het zijn echter geen vogels, maar een prachtig zicht op de vijvers dat ons wat verderop een eerste keer laat wegdromen. Rechts in de weilanden zie je omheinde vierkanten met daarin struiken van bramen en meidoorn. Dit struweel is speciaal aangeplant voor de grauwe klauwier. Een zangvogel die je kan herkennen aan zijn zwarte snavel en lange staart.

Oerrund

We stappen verder en slaan linksaf bij wandelwissel 187, verderop gaat de route door het klaphekje de begrazingszone in. En we hebben geluk: een kudde gallowayrunderen staat op het gemak te grazen. We volgen de Abeek en aan het brugje genieten we even van het uitzicht op de Broekmolen. Je bent hier in het hart van het Kempen~Broek. Niet enkel vogels vinden hier massaal hun thuis, ook libellen en bevers vertoeven hier graag. Overal zien we de aanwezigheid van die laatste: knaagsporen en ‘glijbaantjes’ om de beek in te glijden.

Verderop zien we een kudde taurossen in de verte grazen. Door de kruising van een aantal primitieve Europese runderrassen wil men met deze soort een zelfredzaam rund fokken, dat zo nauw mogelijk aansluit bij wat ooit het oerrund was.

(Lees verder onder de foto)

 

 ©  rr

IJsvogel

We steken de beek twee maal over en wandelen ervan weg tussen plassen en sloten. In de verte zien we één van de drie vogelkijkhutten liggen. Als je tijd hebt, breng er dan zeker een bezoekje. Wie weet, spot jij wel een kleurrijke ijsvogel. We wandelen opnieuw langs de Abeek en zien in de verte de Voorste Luysmolen al liggen. Als de horeca weer opent, kan je hier picknicken in een gezellige picknickweide. In het seizoen kan je hangmatten uitlenen, al dan niet met een picknickarrangement.

We verlaten de Abeek en het landschap verandert. Het moeras maakt hier plaats voor een gevarieerd landschap in St. Maartensheide. Het pad wordt alsmaar smaller. Moe maar voldaan belanden we zo weer bij het Mariahof.

(Lees verder onder de foto)

Eenden voor een rietkraag in één van de vijvers in De Luysen.  

Eenden voor een rietkraag in één van de vijvers in De Luysen.  ©   Erwin Christis

Praktisch

Wandeling: St. Maartensheide-De Luysen in het Kempen~Broek

Startplaats? Parking op het einde van de Mariahofstraat in Bree, of parking aan de Voorste Luysmolen, Luysenweg 2 in Bocholt

Lengte? 10,9 km, goed voor 14.800 stappen in zo’n drie uurtjes tijd

Signalisatie? Rode driehoek

Nodig? Laarzen of stevige, waterdichte schoenen zijn een must. Een verrekijker om vogels te spotten.

Meer info over deze en vele andere Limburgse wandelingen: www.wandeleninlimburg.be.

Download hier de GPX-versie.

 

 ©  www.wandeleninlimburg.be

Veel wandelplezier!

In samenwerking met het Regionaal Landschap Haspengouw en Voeren, Kempen en Maasland, Lage Kempen en de Provincie Limburg.

Niet te Missen

Meest Recent