Steven Van Gucht ‘Half miljoen sneltests voor bedrijven’. 

Steven Van Gucht stelt ‘testbeleid 2.0’ voor op persconferentie

Het gaat de goede kant uit met het aantal besmettingen met het coronavirus, al blijft de druk op de ziekenhuizen groot. De voorbije week werden elke dag gemiddeld 267,9 personen opgenomen in het ziekenhuis met covid-19, een stijging met 11 procent tegenover de voorgaande week.

“De vorige drie dagen zien we een daling van het aantal besmettingen en die zal zich voorzetten. Ook het aantal ziekenhuisopnames zal gaan stabiliseren. Toch neemt aantal opnames op intensieve zorg neemt fel toe. Aan dit ritme krijgen we over een week duizend patiënten op intensive care. Er zijn dus lichtpuntjes, maar ze zijn broos en kunnen snel uitgeblazen worden. Met een gezamenlijke inspanning kunnen we deze golf nu breken. Laat u niet besmetten in afwachting van vaccinatie, dat biedt ook pas een bescherming na twee tot drie weken.”

“Vorige week kregen we de melding van gemiddeld 4.300 besmettingen per dag, dat zijn er 10 procent minder dan de week ervoor. Het hoogste dagcijfer van de derde golf blijft voorlopig 22 maart met 6.284 besmettingen in één dag. De daling zien we vooral bij kinderen en tieners, ook omdat het aantal tests in die categorie gevoelig is afgenomen - dat komt door de sluiting van de scholen. In de categorie tussen 50 en 90 jaar: zijn de cijfers met tien procent, maar de cijfers lijken af te vlakken. In absolute cijfers zien we het meeste aantal besmettingen bij 40-jarigen.”

“De daling zet zich door in het hele land: -18 procent in Brussels Gewest, - 12 procent Vlaanderen en -5 procent Wallonië. In het oosten van het land stijgen de cijfers nog. In de provincie Limburg gaat het om + 2 procent, en in Luik en Luxemburg + 8 procent. We verwachten dat de cijfers in het hele land over enkele dagen groen zullen kleuren.”

“Het aantal ziekenhuisopnames stijgt tot 268 gemiddeld per dag, dat is 11 procent meer dan vorige week, maar de stijging gaat niet meer zo snel de jongste dagen. In totaal liggen er nu 3.053 patiënten met covid in de ziekenhuizen, 8 procent meer dan vorige week. Daarvan liggen er 855 op de intensive care, opnieuw een forse toename van 17 procent. De stijging zet zich door in het hele land, met uitzondering van Namen.”

”Het aantal overlijdens stijgt met +24 procent, dat is in lijn met de toenemende ziekenhuisopnames. Vorige week moesten we gemiddeld 33 overlijdens per dag betreuren. De stijging zet zich door in alle leeftijdscategorieën, behalve bij de bewoners van woon- en verzorgingstehuizen.”

Half miljoen sneltests voor bedrijven

Over het aantal vaccinaties gaf coronacommissaris Carole Schirvel is het aantal betrouwbare pcr-tests fel gestegen de voorbije weken. België beschikt over de capaciteit van 150.000 dergelijke tests per dag. “Het is belangrijk om je meteen te laten testen als je symptomen vertoont en je meteen quarantaine te plaatsen.” De federale regering heeft bedrijven en overheidsbedrijven sneltests ter beschikkingen gesteld voor werknemers die niet kunnen telewerken. “Het grote voordeel? Je krijgt binnen het kwartier het testresultaat, want ze moeten niet naar een laboratorium. De federale overheid beschikt over een capaciteit van ruim 570.000 zulke tests. Er loopt een bestelling van nog eens 500.000 dergelijke tests.” Een kwart van de test is al aangevraagd door bedrijven.

Als derde verdedigingslijn verwijst Schirvel naar de zelftests voor de bevolking. “Je kan dit comfortabel thuis doen. De wisser gaat 2 tot 4 centimeter in de neus. Maar je moet wel ernstig besmet zijn. Daardoor is deze test minder betrouwbaar dan een pcr-test. Wees dus voorzichtig, zelfs met een negatieve zelftest kan je toch positief zijn.”

LEES OOK

Niet te Missen

Meest Recent