©  AP

Denemarken stopt volledig met AstraZeneca en houdt pauze voor Johnson & Johnson

Denemarken schrapt het vaccin van AstraZeneca voorgoed, en schort het gebruik van het vaccin van Johnson & Johnson tijdelijk op. Dat melden Deens media. Er zijn zorgen ontstaan over mogelijke zeldzame bijwerkingen door die vaccins.

Bron: BELGA

LIVE. Volg hier alle ontwikkelingen over het coronavirus

Denemarken besloot vorige maand al het gebruik van het AstraZeneca-vaccin stil te leggen. Het ging toen nog om een tijdelijke pauze. De autoriteiten zouden inmiddels hebben besloten dat ze niet meer verder willen met het middel, dat in verband is gebracht met een zeer zeldzame en gevaarlijke combinatie van bloedstolsels en een laag aantal bloedplaatjes.

Inmiddels is ook discussie ontstaan over het vaccin van Johnson & Johnson. De Verenigde Staten kondigden dinsdag een pauze aan, nadat zes mensen last hadden gekregen van vergelijkbare klachten met bloedstolsels en een laag aantal bloedplaatjes. Daarom zou Denemarken ook voor dat vaccin de pauzeknop voor onbepaalde duur indrukken. Beide vaccins zijn zogenaamde virale vector vaccins die gebaseerd zijn op een adenovirus.

LEES OOK. Bloedklonters vastgesteld bij twee vaccins: kwamen die bijwerkingen nooit eerder voor?

Vertraging

Wat de impact van de schrapping van AstraZeneca en de pauze van Johnson & Johnson op de Deense vaccinatiecampagne precies zal zijn, is nog niet helemaal duidelijk. Al lijkt een serieuze vertraging onvermijdelijk.

LEES OOK

Niet te Missen

Meest Recent