“De besmettingen en ziekenhuisopnames blijven verder dalen, en de vaccinatiecampagne komt stilaan op kruissnelheid.” 

Van Gucht: “We hebben het virus bij het nekvel, nu mogen we niet te snel lossen”

“We kunnen vandaag hoopvol nieuws brengen”, zegt Steven Van Gucht (Sciensano). De viroloog is blij met de dalende trend in de coronacijfers. “We hebben het virus opnieuw stevig bij het nekvel, we mogen nu niet te snel loslaten."

“De besmettingen en ziekenhuisopnames blijven verder dalen, en de vaccinatiecampagne komt stilaan op kruissnelheid.” Zowel de besmettingen als de ziekenhuisopnames verjongen ook. "De helft van de nieuwe besmettingen komen nu voor bij personen jonger dan 35 jaar", zegt Van Gucht. Het is volgens de viroloog wel bemoedigend om te zien dat het percentage van positieve testen blijft afnemen. Er is een daling van het aantal nieuwe besmettingen bij alle leeftijden, behalve bij kinderen tussen de nul en negen jaar. De besmettingsgraad bij kinderen blijft wel lager dan bij de actieve bevolking. De meeste nieuwe besmettingen vinden plaats bij tieners, maar die cijfers zijn in dalende lijn.

Door de heropening van de scholen wordt meer getest bij kinderen en tieners, waardoor er ook meer besmettingen worden opgepikt. "Er is nu een beter zicht op de virusverspreiding bij kinderen", zei Van Gucht.

Als de huidige daling zich voortzet, zal het aantal bezette bedden op intensieve zorg door covidpatiënten midden juni onder de 500 duiken. Dat is een belangrijke graadmeter voor verdere versoepelingen. "Het kan ook sneller, als de maatregelen goed worden opgevolgd en de vaccinatiecampagne op kruissnelheid blijft", zei Van Gucht.

Vaccinatiecampagne

De vaccinatiecampagne in ons land komt op kruissnelheid. De eerste twee miljoen vaccins werden toegediend op drie maanden tijd, de volgende twee op iets minder dan een maand. Er werden in totaal al vier miljoen vaccinaties toegediend.

"Er is nog werk aan de winkel, we willen zo veel mogelijk mensen volledig beschermen, en dus twee dosissen geven", zei Gudrun Briat van taskforce vaccinatie. "De campagne zal nu een versnelling hoger gaan, in april werden gemiddeld 400.000 dosissen per week gezet, in mei zal het aantal stijgen naar 600.000 à 700.000 per week, in juni verwachten we een toename naar gemiddeld 900.000 tot 1.200.000 wekelijkse vaccinaties."

De cijfers zijn volgens Briat bemoedigend om de vaccinatiegraad van 70 procent te voorspellen. "Zeventig procent van de volwassenen zou tussen eind juni en eind juli minstens één prik moeten gekregen hebben." Dat tijdskader hangt af van de levering van de vaccins, de voorwaarden voor vaccinatie en de vaccinatiebereidheid van de bevolking.

"Hoe meer mensen zich laten vaccineren, hoe sneller we aan die 70 procent komen", zei Briat. "Dat is de beste manier om de vrijheid terug te krijgen."

 

Mobiliteit

Veel mensen passen het gedrag aan, dat verklaart volgens Van Gucht de gunstige evolutie van de coronacijfers in België. Het niveau van thuisblijven en drukte op het openbaar vervoer zijn hetzelfde als vlak na de krokusvakantie. Er zijn steeds meer verplaatsingen voor het werk, dat zit nu nog 17 procent onder het normale niveau. In de periode januari en februari was dat -25 procent. De verplaatsingen naar de winkel zijn opnieuw gestegen sinds de reservaties zijn afgeschaft en shoppen met twee opnieuw is toegelaten.

Niet te Missen

Meest Recent