©  rr

Biostatisticus Geert Molenberghs: “Al drie dagen geen coronadode in Vlaanderen”

Sinds afgelopen zaterdag is er geen enkel overlijden door Covid-19 in Vlaanderen, zo zegt biostatisticus Geert Molenberghs aan onze redactie. Ook op 15 en 22 juni was er in Vlaanderen geen enkele coronadode te betreuren. “Maar in Wallonië en Brussel wel”, benadrukt Molenberghs.

In tegenstelling tot heel België zijn er het afgelopen jaar al verschillende dagen geweest waarop geen enkele coronadode gevallen is. De eerste coronadode viel op 11 maart 2020. Op de twaalfde en de dertiende overleed niemand in Vlaanderen maar nadien stond de teller een hele tijd niet meer op nul. “Op 29 juni hadden we voor het eerst in Vlaanderen opnieuw nul doden. In augustus waren er opnieuw elke dag overlijdens”, zegt Molenberghs. Dat heeft volgens de biostatisticus te maken met de heropflakkering van het virus tijdens de zomer.

LEES OOK. Limburg duikt onder de kaap van twintig besmettingen per dag

Eerste keer in half jaar tijd

In september telt Molenberghs dan weer drie dagen zonder overlijdens in Vlaanderen. Nadien was er tot mei 2021 elke dag een overlijden. “Voor juni 2021 tellen we intussen al vijf dagen zonder coronadoden in Vlaanderen. Op 15 juni was er voor de eerste keer in een half jaar tijd geen overlijden door corona. Ook op 22, 26, 27 en 28 juni overleed niemand aan corona in Vlaanderen. Het gaat voor maandag ook nog over voorlopige cijfers want pas na een dag of drie kunnen we echt zeker zijn. Daarom is het ook moeilijk om al een cijfer te geven voor 29 juni”, aldus de biostatisticus.

Ook de andere coronacijfers blijven de goede richting uitgaan in ons land. Er liggen nog 329 Covid-patiënten in het ziekenhuis, van wie er respectievelijk nog 143 intensieve zorg nodig hebben, ofwel een daling van respectievelijk 27 en 22 procent ten opzichte van vorige week. In de week van 20 tot 26 juni werden dagelijks ook nog 328 nieuwe besmettingen vastgesteld, ook dat is een daling met 25 procent ten opzichte van de week ervoor.

LIVE. Volg hier alle ontwikkelingen over het coronavirus

(mtm, lto)

LEES OOK

Niet te Missen

Meest Recent