Boonen Crèmerie-Chocolaterie in Pelt. ©  Raymond Lemmens

Deze ijsjeszaken strijden om titel Lekkerste IJsje van Limburg

De afgelopen weken ging ons weekendmagazine Goesting op zoek naar het lekkerste zelfgemaakt en vers gedraaid vanille-ijs van Limburg. Via onze nieuwsapp stemde u massaal op uw favoriete ijsjeszaak en werden onderstaande ijsmakers finalist. Volgende week krijgen ze het bezoek van onze jury, die hun ijs proeft en de knoop doorhakt. We stellen ze alvast aan u voor.

Rudi Smeets

LEES OOK. Deze jury gaat op zoek naar lekkerste vanille-ijs van Limburg: “Zo’n roze hoorntje, waarom niet?”

Boonen Crèmerie-Chocolaterie in Pelt: “IJs in de zomer, chocolade in de winter”

Ivan en Anja van Boonen Crèmerie-Chocolaterie in Pelt. ©  Raymond Lemmens

Ze zijn dit jaar allebei vijftig geworden en delen een allitererende passie. Twee zoete zonden namelijk, chocolade en ijs. “En we hebben allebei voor bakker-patissier gestudeerd”, zegt Ivan Boonen, echtgenoot van Anja Willekens. Twintig jaar geleden opende zij in Pelt een chocolaterie, hij bleef als patissier bij een bakker werken. “Ik heb die job jaren uitgeoefend, onder meer bij André’s Confiserie Suisse in Californië. Ik heb dat altijd met veel plezier gedaan, maar na enkele jaren besloten we om de zaak samen te doen, mét ijs. Dat is een goed businessmodel. (lacht) Chocolade in de winter en ijs in de zomer, zo blijf je het hele jaar door aan het werk.”

Over het recept van dat ijs houdt Ivan de lippen stijf op elkaar. “Er zitten twee grondstoffen uit de patisseriewereld in, maar ik kan echt niet zeggen welke. Ik heb in ieder geval nog nooit ijs gegeten dat op dezelfde manier wordt gemaakt. Kwaliteit uit principe is onze baseline. Ik probeer dat elke dag waar te maken. We gebruiken bijvoorbeeld echte bananen, geen banaanpasta en voor ons mokka-ijs brand ik de mokka zelf. En als ik één van onze specialiteiten mag vermelden, dan kan ik de K’stra adviseren: karamel met stracciatella van melkchocolade.”

Zwamstraat 14, Pelt – 011/62.26.98 – www.chocolaterieboonen.be

IJS-CO in Leopoldsburg: “Proeven tot we de ultieme smaak vinden”

IJS-CO in Leopoldsburg. ©  sb

Joos Cuypers (23) opende in april IJS-CO in Leopoldsburg. “Mijn broer en ik hebben als vakantiewerkers altijd bij ijsjeszaken in de buurt gewerkt”, vertelt zus Floor (25). Zij heeft haar studies muziekmanagement even stop gezet, om Joos het eerste jaar bij te kunnen staan. “Al die ervaring leerde ons de kneepjes van het vak en de goesting werd steeds groter om zelf met een ijsjeszaak te beginnen.” Zo gezegd, zo gedaan. Sinds enkele maanden kan je versgedraaid ijs proeven in Joos zijn nieuwe Kampse zaak, gevestigd in een oude pralinezaak.

“Al ons ijs wordt gemaakt op basis van eigen recepten”, zegt Floor. “Da’s dus veel proeven en aanpassen, tot we de ultieme smaak vinden.”

 ©  Boumediene Belbachir

Ze experimenteren ook graag. “Zo maakten we al eens een sorbet van de ‘zure matten’-snoepjes. Met succes! Maar onze absolute topper blijft toch het vanille-ijs. Het lijkt wel alsof mensen de goede band tussen mijn broer en ik voelen, en die liefde zit ook in ons ijs.”

Stationsstraat 26, Leopoldsburg, www.ijs-co.com

LEES OOK. Sterrenchef Jo Grootaers deelt zijn recept voor smeuïg vanilleroomijs

Brobra in Zonhoven: “We kunnen al niet meer verliezen”

Brobra in Zonhoven ©  luc daelemans

Brobra, dan denk je misschien aan een atol in de Stille Oceaan, maar zoek het niet te ver: het is de samentrekking van Broekmans en Brauns. “Mijn vader en een vriend hadden enkele geitjes en besloten in 1981 met de melk ijs te maken”, preciseert de 45-jarige Davy Brauns, kok van opleiding. “Na een tijdje ging onze pa alleen verder. Eerst trok hij rond met paard en ijskar, daarna met een triporteur om uiteindelijk alleen nog thuis ijs te verkopen, samen met mijn moeder. Mijn vrouw Debbie en ik sprongen vaak bij en namen de zaak in 2013 over.”

“We kopen koeienmelk bij een boer in Kiewit en eieren bij een kippenboer in Zolder. We gebruiken geen vanillestokken, maar er zit wel vanille in ons ijs. Hoe we dat doen? Ah, dat is ons geheim. (lacht) De klanten zeggen dat ons ijs niet alleen smeuïg, maar ook licht is en niet na enkele happen op de maag blijft liggen. Naast vanille-ijs hebben we nog een vijftiental smaken, allemaal op natuurlijke basis. Smurfenijs zullen we nooit maken, want daarvoor moet je kleurstoffen gebruiken en dat weigeren we. Of we blij zijn met onze finaleplaats? Ja, natuurlijk. Ik zou al dolgelukkig geweest zijn met een plaats in de top tien. Dit is onverhoopt, we kunnen al niet meer verliezen.”

Hortweidenweg 48, Zonhoven – 0477/38.94.56 – www.brobra.be

‘t Kremmeke in Stevoort: “We vonden geen lekker ijs in de buurt”

’t Kremmeke in Stevoort ©  luc daelemans

Wat verzin je als je in je eigen buurt geen ijs naar je zin vindt? Dan open je gewoon je eigen ijsjeszaak. Tenminste, dat is wat Kris Kempenaers (53) en zijn echtgenote Cindy Machiels (47) deden. “Voor een lekker ijsje moesten we altijd een heel eind rijden”, zegt Cindy. “Dat kón toch niet, vonden we. Een lang verhaal kort: Kris volgde bij Syntra in Tongeren de tweejarige opleiding ambachtelijke ijsbereiding, gaf zijn job in de bouw op en opende in 2005 ‘t Kremmeke. “Ik had een schoonheidssalon en combineerde dat aanvankelijk met de ijsjeszaak, maar tien jaar geleden stapte ik er fulltime in.”

“We werken alleen met pure grondstoffen. Vanillestokken zijn heel duur, toch kopen we de beste, de Bourbon Madagascar. Voor het chocolade-ijs gebruiken we geen cacaopoeder, maar de iconische 811-chocolade van Callebaut. Daar hangt een kostenplaatje aan, maar wij zijn geen tellers. We zijn niet bezig met de vraag hoe we zo goedkoop mogelijk ijs kunnen maken. Trouwens, kwaliteit loont. Anders waren we niet in de top vijf geëindigd. En ik zal het maar bekennen: dat streelt ons ego.”

Kolmenstraat 51, Stevoort – 011/59.61.10 – www.facebook.com/tkremmeke

LEES OOK. Anke Buckinx zoekt het lekkerste ijsje van Limburg: “IJs als ontbijt? Geen probleem”

Chocolate & Ice in Pelt: “De samenstelling? Ons geheim”

Chocolate & Ice in Pelt. ©  Raymond Lemmens

Hoe duidelijk kan de naam van een handelsonderneming zijn? Carina Thijs (56) wilde iets met chocolade doen en dat combineren met haar passie voor ijs. Chocolate & Ice dus, een chocolade- en ijszaak die ze acht jaar geleden opende met Kim Geerts (40). “De zoon van mijn zus”, verduidelijkt ze. “Hij wilde zelfstandige worden. Omdat mijn man en ik een leegstaand pand in Pelt hadden, gooiden Kim en ik onze plannen bij elkaar en volgden we bij Syntra de opleiding ambachtelijke ijsbereiding.”

“We bereiden al ons ijs van a tot z in eigen huis. De samenstelling van het vanille-ijs? Dat is ons geheim, sorry. Volle melk en uitsluitend natuurlijke producten, meer kan ik niet verklappen. De klanten zijn er zeer tevreden over. Dat zegt genoeg over de kwaliteit, denk ik. Ook banaan, Kinder Bueno en Manon – van de bekende pralines – doen het zeer goed. Dat we bij de vijf finalisten zijn, is een héél mooie bevestiging.”

Kaulillerweg 1, Pelt – 011/80.69.42 - www.facebook.com/ChocolateIceNeerpelt

Crèmelien in Lommel: “Dit is ons derde kindje”

Crèmelien in Lommel. ©  Raymond Lemmens

Waarom gaat een Belg zoal naar Bologna? Om de imposante bogengalerijen te bezoeken, bijvoorbeeld, of om er te logeren voor de verkenning van Emilia-Romagna. Martijn Cox (34) en zijn echtgenote Carolien Berkmans (32) trokken ernaartoe om aan de Gelato University een opleiding ijsbereiding te volgen. Zeven jaar geleden openden ze een eigen zaak in Lommel.

“Voor ons ijs op basis van melk volgen wij het warme proces”, verduidelijkt Martijn. “We pasteuriseren de basisbereiding, waardoor je een betere smaak en structuur krijgt. Smaakadditieven, daar passen we voor. Dat zie je bijvoorbeeld aan ons bananenijs, dat niet geel, maar wit oogt. De klanten waarderen dat. Wij leveren zelfs ijs aan enkele bekende restaurants.”

Martijn is leerkracht informatica-economie van opleiding, Carolien vertaler-tolk Italiaans-Nederlands. “We begonnen in onze garage met een bang hartje aan ons ijsavontuur, maar het werd een succes. We hebben intussen ons eigen huis gebouwd met veel ruimte voor onze klanten. Crèmelien is na ons zoontje Hélder en dochtertje Pollie ons derde kindje”, aldus Martijn.

Kattenbos 81, Lommel, 011/72.38.91 – www.cremelien.be
Aangeboden door onze partners