Nu het water wegtrekt, wordt de schade duidelijk. 

Nu het water wegtrekt, wordt de schade duidelijk. ©  AP

Zo kan je de slachtoffers van wateroverlast helpen

Er is nood aan meer handen om de slachtoffers van het noodweer te helpen. Vrijwilligers kunnen zich melden via het crisisvrijwilligersplatform van het Rode Kruis. Daarnaast is ook een noodrekeningnummer geopend waarop giften gedaan kunnen worden.

Bron: BELGA

LIVE. België getroffen door zondvloed: volg het hier op de voet

Naast de eigen hulpdiensten en meer dan 250 manschappen uit het buitenland steken nu al verschillende vrijwilligers de handen uit de mouwen om de slachtoffers van de zware wateroverlast te helpen, bijvoorbeeld in opvangcentra. “Die solidariteit tussen mensen is op dit moment goud waard”, zei Verlinden vrijdagmiddag op een persconferentie met de premier en ministers-presidenten Jan Jambon en Elio Di Rupo, en er zijn volgens haar nog meer mensen nodig, bijvoorbeeld om puin te ruimen en schoon te maken eens het water is weggetrokken.

Wie dat wil, kan zich aanmelden via het crisisvrijwilligersplatform van het Rode Kruis, zei ze. Steden en gemeenten die hulp nodig hebben, kunnen dat aanmelden via www.rodekruis.be/helpenhelpt, aldus Verlinden.

Rekeningnummer

Via het rekeningnummer BE70 0000 0000 2525 kunnen zowel privépersonen als bedrijven giften storten.

In de eerstkomende dagen is het vooral nodig om de getroffenen comfortabele opvang te bieden en psychologische steun te verlenen, benadrukte Verlinden. Daarnaast zal alles op alles worden gezet om onder meer de drinkwatertoevoer en de beschadigde telecominfrastructuur te herstellen. “De schade zal waarschijnlijk pas echt duidelijk worden eens het water wegtrekt. Voor veel mensen begint dan een moeilijke en lange weg terug. We moeten ervoor zorgen dat ze de hoop op hun toekomst niet verliezen.”

Meer informatie vind je hier.

Solidariteitscampagne

VRT, DPG Media en SBS zetten hun schouders onder die solidariteitscampagne van het Rode Kruis. In een spot van 30 seconden roepen de drie mediabedrijven op om te storten voor het Rode Kruis. De spot is vrijdagavond te horen en te zien op radio en televisie. Dat melden de drie mediagroepen vrijdag. “De ongeziene watersnood van de voorbije dagen treft ons land hard. De ramp laat de mensen in de getroffen gebieden verweesd en soms zelfs dakloos achter”, benadrukken de mediagroepen in een gezamenlijk persbericht.

De spot is vanaf vrijdagavond te zien en te horen bij Eén en Canvas, VTM, VTM 2, VTM 3, VTM 4 en VTM GOLD, Play 4, Play 5, Play 6 en Play 7 en te horen bij, Radio 1, Radio 2, Klara, MNM en Studio Brussel, Qmusic, Joe en Willy en NRJ.

Benefiet

Daarnaast vraagt weerman David Dehenauw aan de nationale tv-zenders dat ze samen een benefietavond zouden organiseren voor de slachtoffers van het noodweer. De KMI-weerman deed zijn oproep vrijdag op Twitter.

“Als nationale weerman (VTM/RTL/VRT-Radio2) durf ik bescheiden te vragen aan de nationale tv-zenders om een gezamenlijke benefietavond te organiseren ten voordele van de vele slachtoffers van deze ongeziene natuurramp. We deden dat terecht voor buitenlandse rampen, nu a.u.b. ook”, aldus Dehenauw.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

bekijk ook

Bejaarde vrouw wordt gered in Verviers

LEES OOK

Niet te Missen

Meest Recent