©  AP

J.K. Rowling met de dood bedreigd

De Britse schrijfster J.K Rowling, auteur van de bekende Harry Potter-boeken, wordt met de dood bedreigd. Via sociale media deelde ze een bericht van iemand die haar “een bom in haar brievenbus” toewenste, en dat zou maar een van de honderden voorbeelden zijn. Rowling ligt al langere tijd onder vuur vanwege haar vermeende afkeer van transgenders.

Bron: De Telegraaf, Belga

Rowling kwam eind 2019 onder vuur te liggen toen ze op sociale media een artikel bekritiseerde waarin de omschrijving ‘mensen die menstrueren’ voorkwam. Ze grapte dat daar toch een woord voor was, doelend op vrouwen. Critici namen haar dat kwalijk omdat ook transgender mannen kunnen menstrueren. Vanwege de vele boze reacties op haar opmerking schreef ze een blogpost waarin ze aangaf dat ze tegen het “uitwissen” van biologische seksebepaling is.

J.K. Rowling schreef op Twitter onder meer ook dat jongeren met mentale problemen tegenwoordig wel erg makkelijk hormonen toegediend krijgen en geslachtsoperaties worden aangeraden, “terwijl dat misschien niet het juiste is”. In haar boek Troubled Blood, dat Rowling schreef onder haar pseudoniem Robert Galbraith, is een schurk in het verhaal een man die zich verkleedt als vrouw. Critici zagen daarin bewijs dat zij daarmee feitelijk bedoelde nooit “een man in vrouwenkleding te vertrouwen”.

Het zorgde voor een storm aan kritiek, onder andere van enkele Harry Potter-acteurs en de bekende Nederlandse transvrouw Nikkie de Jager. “En dan te bedenken dat ik groot fan was van Harry Potter. J.K. Rowling, je bent een schande. Je hebt geen idee hoeveel pijn je mensen aandoet. Shame on you”, schreef de gevierde presentatrice van het afgelopen Eurovisie Songfestival.

Bedreigingen

Zelf heeft Rowling altijd ontkend iets tegen transgenders te hebben. Ze zegt dat ze in het verleden te maken heeft gehad met huiselijk geweld en seksueel misbruik. “De reden dat ik me hierover uitspreek, is dat ik solidair wil zijn met al die vrouwen die net zo’n geschiedenis hebben als ik. Die ‘onverdraagzaam’ worden genoemd, omdat ze moeite hebben met het idee dat er geen verschillende seksen zouden bestaan.”

Desondanks ligt ze sindsdien onder vuur en wordt ze bedreigd. De schrijfster vertelde maandag op Twitter dat het ging om activisten die haar wilden “slaan, verkrachten, vermoorden en bombarderen”. De tweet van iemand die haar “een hele mooie bom in je brievenbus” wenste, is volgens haar een van de honderden bedreigingen is die ze heeft ontvangen van transactivisten, waar ze schamper aan toevoegde: “dus nu realiseer ik me dat deze beweging absoluut niet riskant voor vrouwen is”.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten