Nina Derwael kon haar geluk niet op. 

Nina Derwael kon haar geluk niet op. ©  REUTERS

Nina Derwael: “Alsof ik nog aan het dromen ben”

Nina Derwael (21) was kort na haar gouden medaille nog heel emotioneel. “Ik kan mij zelfs niet goed meer herinneren hoe mijn oefening verlopen is, maar dit voelt echt fantastisch. Het is alsof ik aan het dromen ben en nog moet wakker worden om aan mijn dag te beginnen.”

LEES OOK. Nina Derwael kroont zich tot olympisch kampioen

“Ik kan het nog altijd niet geloven”, reageerde Derwael na haar prestatie aan de brug met ongelijke leggers. “Het is een hele lange voorbereiding geweest. Het was nu ook een lange week en een lange dag. Toen we in de zaal stonden, krege, we dan nog eens te horen dat er vertraging was door de vorige finale. Ik had redelijk veel stress voor vandaag, maar ik heb gewoon geprobeerd bij mijn routine te blijven. De stress was ook bij de anderen te zien. Ik ben blij dat ik er goed ben uitgekomen. Deze ochtend ben ik nog naar de fitness geweest, dan heb ik iets gegeten en nog een dutje gedaan. Tot mijn verbazing lukte dat, ik had verwacht dat ik niet zou kunnen slapen. Daarna heb ik nog even met Siemen (Voet, haar vriend, red.) gebeld en dat hielp ook wel om mijn gedachten nog wat te verzetten”, aldus Derwael.

“Jaar extra was voordeel”

Over haar oefening zelf was Derwael best tevreden. “Ik heb niet naar de anderen gekeken. Dat helpt mij niet. Ik moest focussen op mezelf. Ik ben mentaal rustiger als ik niets weet. Ik weet zelfs niet meer exact hoe mijn oefening verlopen is. Ik stond klaar en dacht: kom, ge hebt er zo hard voor gewerkt. En dan was er dat klein beetje geluk dat mee zat. Ik ben zo enorm blij dat het gelukt is. Ik wist dat het vandaag moest gebeuren. Ik had mezelf zo veel druk opgelegd. Ik dacht na mijn oefening dat het genoeg zou zijn voor een medaille, maar goud wist ik toch niet meteen hoor. Ik was hier eigenlijk echt wel blij geweest met elke kleur van medaille. Zolang ik mijn oefening had gedaan zoals ik wilde. Als er iemand beter was, was ik ook tevreden geweest. Ik wilde gewoon geen spijt hebben.”

“Op het podium staan, was echt een magisch moment. Ik had het gevoel dat ik aan het dromen was en nog moest wakker worden om aan mijn dag te beginnen. Onbeschrijfelijk. Ik denk dat dat extra jaar mij deugd heeft gedaan. Mentaal was ik nu beter voorbereid. Vorig jaar zat ik van in het begin van het jaar al met stress. Dat heb ik wel beter van mij kunnen afzetten.”

Tot slot had ze nog een dankwoord voor haar team. “Ik wil iedereen bedanken die mij gesteund heeft, zeker in dat laatste jaar dat niet gemakkelijk is geweest: de Gymfed, de gymnasten en coaches, mijn familie en mijn vriend. Het is jammer dat ik mijn familie nu niet meteen kan zien.”

LEES OOK. Papa Nico Derwael over zijn ‘golden girl’: “Aan haar nagellak zag ik dat het goed zat”

(nvh)

Niet te Missen

Meest Recent