De bondscoach stelde maandag zijn selectie voor. 

De bondscoach stelde maandag zijn selectie voor. ©  BELGA

Wielrennen

Bondscoach over WK-selectie: “Ik ga er vanuit dat ik een goede en correcte keuze heb gemaakt”

Wout van Aert zal op zondag 26 september in Antwerpen als absolute kopman aan de start van het WK staan. Met Remco Evenepoel in steun als luxeknecht, maar ook zonder Greg Van Avermaet of Philippe Gilbert, een voormalig olympisch en wereldkampioen. De generatiewissel heeft zich voltrokken, ’t is voortaan aan Van Aert en co.

Guy Van den Langenberg

LEES OOK. WK-selectie bekend: Wout van Aert krijgt met Evenepoel en co zeven meesterknechten bij zich

Het was niet de makkelijkste selectie geweest, bekende bondscoach Sven Vanthourenhout. “Ik heb meer renners moeten ontgoochelen dan dat ik er mocht selecteren”, lichtte de West-Vlaming zijn keuzes toe. “Nooit had ik gedacht dat ik al bij mijn eerste wereldkampioenschap als bondscoach, in eigen land dan nog, zowel Philippe Gilbert als Greg Van Avermaet zou moeten ontgoochelen. Het zijn twee renners die voor de federatie heel veel hebben betekend en nog zullen betekenen. Uiteraard was er ontgoocheling bij hen, maar toch ook begrip. Ook ervaren jongens als Oliver Naesen of Sep Vanmarcke heb ik moeten ontgoochelen. Geloof me, dat zijn lastige boodschappen die je moet brengen. Ik denk ook aan Nathan Van Hooydonck die eigenlijk het slachtoffer is geworden van het sterke presteren van enkele andere landgenoten in de Benelux Tour of de Ronde van Duitsland. Nathan moest rekenen op mindere prestaties van enkele andere landgenoten. (zucht) Eigenlijk kon ik makkelijk een tweede ploeg opstellen die ook een rol van belang had kunnen spelen. Een B-ploeg wil ik het niet eens noemen, daarvoor zijn ze te goed.”

Remco Evenepoel is lid van de WK-selectie. 

Remco Evenepoel is lid van de WK-selectie. ©  BELGA

Met Wout van Aert als absolute kopman en het zevental Stuyven, Teuns, Declercq, Benoot, Campenaerts, Lampaert en Evenepoel in steun, beschikt Vanthourenhout over een héél sterk blok. “En met Wout van Aert als de uitgesproken leider, dat is met iedereen doorgesproken. Ook met Remco. Wat zijn rol is, ga ik hier niet vertellen maar het spreekt voor zich dat ik hem niet meeneem om honderd kilometer aan de leiding van het peloton te rijden. Hij krijgt een belangrijke rol die ervoor moet zorgen dat we met een sterke groep in de finale geraken. Een jokerrol heeft hij niet, hij zal mee in het rijtje lopen. In samenspraak met de ploeg en Patrick (Lefevere, nvdr.) hebben we verschillende gesprekken gevoerd over hoe we het zagen. Dat hij volgende week op het EK in Trento als kopman wordt uitgespeeld, heeft hierin geen enkele rol gespeeld. Ja, Tokio heeft niet gegeven wat we verhoopten maar hij is de voorbije zes weken geëvolueerd, een pak beter geworden.”

LEES OOK. ANALYSE. Onze wielerman: “Wout en Remco luiden nieuw tijdperk in voor Belgisch wielrennen”

Geen eisen Van Aert

Dat Wout van Aert geconsulteerd werd in het vormen van de selectie, wordt niet ontkend. Maar de Kempenaar stelde geen absolute eisen. “Maar Wout is geliefd in het peloton dus was er niemand die niet met of voor hem wilde rijden,” verduidelijkte de bondscoach. “Hij was van elke stap op de hoogte. zonder dat hij eisen stelde. Mocht Van Hooydonck erbij zijn geweest, dan was hij de persoonlijke gids van Wout geweest. Nu zal die rol voor iemand anders zijn. Wie? Dat ga ik nog niet vertellen. De rol van Jasper Stuyven ligt wel voor de hand. Hij is de renner die het langst mogelijk aan de kant zal worden gehouden. Bovendien is hij een intelligent renner die vaak goede beslissingen neemt wat niet onbelangrijk is in een wedstrijd zonder communicatie.”

Wout van Aert. 

Wout van Aert. ©  BELGA

Over de ambitie van het WK in eigen land hoeft niet te worden getwijfeld. Vanthourenhout: “Wout is onze absolute kopman. Hij heeft duidelijk de ambitie uitgesproken dat hij wereldkampioen wil worden en wij gaan daarin mee. Het zou van weinig vertrouwen getuigen, mocht je niet meegaan in die ambitie. Maar je wordt niet zomaar wereldkampioen, . We hebben de voorbije week een heel sterke Mohoric aan het werk gezien, Colbrelli is top.”

LEES OOK. Ploegmaat Dylan Teuns grapt nadat hij met doodsverachting door een bocht vliegt in Benelux Tour

Ook opvallend: Lotto Soudal levert niet één renner, ook niet Tim Wellens die nochtans sterk op dreef was in de Benelux Tour. “De laatste plaats ging tussen Campenaerts en Wellens, dat ga ik niet ontkennen”, aldus Vanthourenhout. “Tim reed niet zijn beste seizoen, is pas laat in vorm geraakt. Polen was al beter, zijn Benelux Tour was goed. Maar hij was niet de enige landgenoot die daar goed was. De lijn tussen wel en niet geselecteerd worden was dan ook flinterdun. Dat zijn keuzes die je maakt in het belang van het geheel. Ik ga er vanuit dat ik een goede en correcte keuze heb gemaakt. En ik kan hier ook zonder probleem toegeven dat Brent Van Moer normaal in de selectie had gezeten, dat wist hij al sinds de Tour de France. Tot ik plots telefoon kreeg dat hij zijn heup had gebroken bij een val op training. Ik had voor Brent een belangrijke rol in gedachten en ik weet nu al dat hij gemist zal worden.”

LEES OOK. Ontgoochelde Tim Wellens over zijn niet-selectie: “Vraag me af wat ik meer kon doen”

Thibau Nys mag het WK voor beloften rijden. 

Thibau Nys mag het WK voor beloften rijden. ©  GOYVAERTS/GMAX AGENCY

Thibau Nys

Vanthourenhout stond ook in voor de selectie van de beloften. In tegenstelling tot het WK veldrijden is Thibau Nys er deze keer wel bij. “We staan met vijf sterke renners aan de start, mannen die het parcours aankunnen en snel zijn. Thibau is ook zo’n renner. Maar ik was de voorbije maanden evenzeer onder de indruk van de prestatie van Arnaud De Lie die als eerstejaars heel sterk presteert. En Florian Vermeersch heeft de Vuelta in de benen en is ook iemand waar we fel op rekenen. De U23-selectie is er ook één waar we veel van mogen verwachten.”

LEES OOK. Eerst niet in de plannen van de bondscoach, maar toen ging hij winnen: Thibau Nys in selectie voor WK beloften

Niet te Missen

Meest Recent