Wit-Russisch president Aleksandr Loekasjenko bezocht Vladimir Poetin. 

Wit-Russisch president Aleksandr Loekasjenko bezocht Vladimir Poetin. ©  AP

Rusland trekt Wit-Rusland verder naar zich toe: confederatie in de maak

Rusland lijkt de controle over buurland Wit-Rusland wat verder naar zich te hebben toegetrokken. De uniestaat tussen de twee landen kan eind volgende maand een zogeheten confederatie worden. “Een doorbraak”, zei de Wit-Russische president Aleksandr Loekasjenko bij een bezoek aan zijn ambtgenoot Vladimir Poetin, die zei dat er vrijdag overeenstemming kan zijn.

Bron: BELGA

Een confederatie houdt in dat bestuurlijk nauwer wordt samengewerkt in een statenverband. In Wit-Rusland heerst bij tegenstanders de vrees dat de onafhankelijkheid daardoor zou verdwijnen. Poetin maakte nog een voorbehoud. “Eerst moet de economische basis zijn gelegd voordat we verdergaan op het politieke spoor.”

Beide landen praten al jaren over hoe nauw de relatie tussen de landen moet zijn, maar Loekasjenko is door zijn internationale isolatie volledig op Moskou aangewezen. Poetin zegde nieuwe leningen toe van tussen de 630 en 640 miljoen dollar aan de buur, die al fors in het krijt staat. Een gemeenschappelijke munt is volgens hem niet aan de orde. Loekasjenko moest zich bij eerdere leningen in bochten wringen om het geld, genoteerd in Russische roebels, los te krijgen.

Pakket maatregelen en militaire oefeningen

De twee hebben elkaar dit jaar al vijf keer ontmoet. Sinds de gewelddadige repressie van straatprotest dat in Wit-Rusland startte na de verkiezingen vorig jaar in augustus, hebben Moskou en Minsk de banden aangehaald. Tijdens de persconferentie donderdag in het Kremlin kondigden Loekasjenko en Poetin de ondertekening aan van een pakket van 28 maatregelen om de Unie van Rusland en Wit-Rusland te versterken. 

Beide landen houden tot eind volgende week een gezamenlijke militaire oefening. Eerder deze maand zei Wit-Rusland een grote lading legermaterieel uit Rusland te verwachten.

Het regime van Loekasjenko, die weleens de laatste dictator van Europa wordt genoemd, staat onder druk. Niet alleen in eigen land, maar ook door de sancties die westerse landen hebben opgelegd vanwege de repressie van de oppositie en de omleiding van een Ryanair-vliegtuig naar Minsk, waar de autoriteiten een dissident aan boord arresteerden.

LEES OOK

Niet te Missen

Meest Recent