De Nederlandse premier Mark Rutte en minister van Volksgezondheid zullen de beslissing dinsdag aankondigen. 

De Nederlandse premier Mark Rutte en minister van Volksgezondheid zullen de beslissing dinsdag aankondigen. ©  AFP

Nederland verplicht coronapas in horeca vanaf 25 september

Vanaf 25 september zal iedereen vanaf dertien jaar en ouder in Nederland een coronatoegangsbewijs of coronapas moeten hebben bij een bezoek aan een café, concertzaal of theater en mogelijk ook op andere drukke plaatsen. Dat berichtten diverse Nederlandse media en wordt bevestigd in regeringskringen. Tegelijk vervalt wel de regel om anderhalve meter afstand te bewaren.

De ontslagnemende regering-Rutte had eerder al aangekondigd dat het coronatoegangsbewijs, dat aantoont dat iemand gevaccineerd is of negatief getest op het coronavirus of recent hersteld van een infectie, mogelijk breder zou worden toegepast. Zondag is hierover vergaderd, premier Rutte zal de maatregelen dinsdag toelichten op een persconferentie.

Horecazaken zullen in Nederland tussen middernacht en 6 uur ‘s ochtends gesloten moeten blijven, klinkt het nog. Op het openbaar vervoer blijft een mondmasker verplicht. Ook het advies om indien mogelijk thuis te werken, blijft nog gelden. De basismaatregelen tegen het coronavirus, zoals vaak de handen wassen, hoesten en niezen in de elleboog en thuisblijven bij klachten, blijven eveneens van kracht.

Van de Nederlanders van twaalf jaar of ouder is 74 procent volledig gevaccineerd. Maar dat cijfer stijgt maar traag meer.

LEES OOK

Niet te Missen

Meest Recent