© Het Nieuwsblad

Brusselse ring urenlang versperd nadat tankwagen met gevaarlijke stof kantelt

Door een ernstig ongeval met een tankwagen ter hoogte van Beersel is de ring rond Brussel versperd. Het gaat om een ADR transport, dat betekent dat de vrachtwagen gevaarlijke stoffen vervoerde. Er is sterke geurhinder en het verkeer in de omgeving krijgt de raad de ramen van de voertuigen gesloten te houden en ventilatiesystemen uit te schakelen.

Het ongeval op de R0 gebeurde dinsdag omstreeks 14.30 uur ter hoogte van Beersel. De vrachtwagen kwam op zijn flank terecht. “Het ongeval gebeurde initieel op de binnenring, maar intussen is de weg in beide richtingen afgesloten”, klinkt het bij het Vlaams Verkeerscentrum. “Dat voor de veiligheid. Want het gaat om een tankwagen die gevaarlijke stoffen vervoert.”

De vrachtwagen vervoerde benzoylchloride, vaak ook benzeencarbonyl genoemd, een kleurloze vloeistof, die reageert met water. De stof wordt meestal gebruikt als tussenvorm in de synthese van kleurstoffen, parfums, geneesmiddelen en (kunst)harsen. Volgens professor toxicologie Jan Tytgat (KU Leuven) gaat het om een erg gevaarlijke stof. “Bij contact met de huid kan het ernstige brandwonden of oogletsels veroorzaken”, zegt hij. “Ook het inademen van dampen is gevaarlijk.” Wie in aanraking is gekomen met de stof, kan een allergische reactie opmerken ter hoogte van de huid of bij de ademhaling en prikkende ogen ervaren. “Het best ga je dan meteen naar een ziekenhuis.”

Woningen ontruimd

De dieseltank van de vrachtwagen scheurde, waardoor de brandstof weglekte, maar ook de tank geladen met benzoylchloride raakte lek. De tankwagen is ondertussen getakeld en zal onder politiebegeleiding naar Bergen gebracht worden, zijn oorspronkelijke bestemming. De schade aan de tank met benzoylchloride is beperkt gebleven zodat het transport zonder gevaar kan gebeuren. Binnen afzienbare tijd zouden de Ring en de omgeving dan ook kunnen vrijgegeven worden, aldus nog de brandweer.

 

 ©  BELGA

Eerder op de avond besliste de gemeente Beersel de bewoners van vijf woningen preventief te evacueren alvorens de tankwagen getakeld wordt. “Die huizen lagen net op de grens van de perimeter dus dan doen we dat uit voorzorg”, zegt Alain Habils, woordvoerder van brandweerzone Vlaams-Brabant West.

Door het ongeval zijn zowel de Buiten- als de Binnenring nog steeds versperd. Eenmaal het transport vertrokken is, zou de snelweg, en de omgeving, moeten vrijgegeven worden.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

 (evdg, jvi)

LEES OOK

Niet te Missen

Meest Recent